Förbudet mot att sälja alkohol efter klockan 20 som trädde i kraft i november förra året gäller fortfarande. Arkivbild.
Förbudet mot att sälja alkohol efter klockan 20 som trädde i kraft i november förra året gäller fortfarande. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Krogvåldet kraftigt ned efter tidig stängning

ANNONS

Krogvåldet har sjunkit kraftigt i samband med att restaurangerna tvingats stänga tidigare under pandemin, rapporterar Dagens Nyheter.

Statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att anmälningarna om misshandel av en vuxen person utomhus gick ned med nästan 25 procent under vintermånaderna januari, februari och mars 2021 jämfört med ett normalt år.

Sådana anmälningar är enligt Brå oftast förknippade med uteliv och alkoholförtäring.

– Våld mellan obekanta handlar i väldigt hög utsträckning om bråk mellan berusade personer i samband med eller efter krogbesök, säger Stina Holmberg, forsknings- och utredningsråd på Brå, till DN.

TT har tidigare rapporterat att SOS-samtalen till polisen minskat med närmare 40 procent vissa timmar på natten efter det att öppettiderna på krogarna begränsats med anledning av pandemin.

ANNONS

– Stängningen ger en kraftig minskning av stökiga aktiviteter i det offentliga rummet och det är därifrån larmsamtalen normalt kommer, sade kriminologen Sven Granath då.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS