Statsminister Ulf Kristersson (M) har förtroende för PM Nilsson. Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M) har förtroende för PM Nilsson. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

KU-anmäls för ålfiskande statssekreterare

Statsminister Ulf Kristersson (M) KU-anmäls av Socialdemokraterna för turerna kring sin statssekreterare PM Nilsson, som tjuvfiskade ål och ljög om det för polisen.
– Vi behöver få klarhet i hur processen i samband med anställningen gick till, säger Ardalan Shekarabi (S).

ANNONS

Oppositionen kräver att Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson ska avgå på grund av att han tjuvfiskat och sedan ljugit om det för polisen.

Dessutom KU-anmäler Socialdemokraterna nu Ulf Kristersson till riksdagens konstitutionsutskott (KU) för att få klarlagt hur anställningsprocessen och säkerhetsprövningen av PM Nilsson gick till.

– Det vi främst reagerar på är att statssekreteraren ljugit för myndigheter, säger S rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill inte kommentera fallet.

– Jag noterar att det har gjorts en KU-anmälan och nu får den frågan prövas enligt den ordning som gäller. Jag har inga möjligheter att kommentera det närmare medan prövningen pågår.

ANNONS

KU kan granska ärendet under våren och komma med sitt betänkande runt månadsskiftet maj–juni.

"Riktigt dumt gjort"

I en intervju i SVT på måndagsmorgonen sade Ulf Kristersson att PM Nilsson berättade om att han hade tjuvfiskat ål i ett samtal de hade innan Nilsson utsågs till statssekreterare i oktober i fjol.

– Jag tyckte att det var riktigt dumt gjort, och han håller med om det, säger Ulf Kristersson.

– Men jag tycker inte att det gör honom olämplig för en viktig uppgift i svensk politik.

PM Nilsson ska också ha sagt att han trodde att det hela var utagerat eftersom han inte hade hört något mer om saken.

Men när polisen hörde av sig i slutet av förra året upprepade Nilsson lögnen om att ryssjorna inte var hans. Några dagar senare ändrade han sig, hörde av sig till polisen och fick ett strafföreläggande.

"Jag visste om detta"

– Människor begår ibland dumheter, det var bra att han sade som det var. Sedan var det dumt att han inte talade sanning med en gång för polisen, säger Kristersson.

Statsministern anser inte att lögnerna är så allvarliga att Nilsson bör avgå.

– Det kompenseras till rätt god del av att han sedan själv återkom självmant och berättade sanningen och tog de dagsböter som det ledde till. Så jag tycker att han sammantaget har agerat på ett sätt som är acceptabelt, säger Kristersson.

ANNONS

– Jag tycker inte att det är en rimlig konsekvens. Han har begått felaktigheter, han tar ansvar för dem, han har sagt som det var i förväg – jag visste om detta – jag har förtroende för honom. Det kommer inte att hända igen.

"Låste sig för mig"

I ett inlägg på Facebook ber PM Nilsson återigen om ursäkt för tjuvfisket, som ägde rum i september 2021 i Karlskrona skärgård.

"Jag inser hur olämpligt det var att neka när jag blev tagen på bar gärning och särskilt när den vänlige polisen ringde nästan 1,5 år efteråt. Jag har inget försvar, utöver att jag blev överrumplad och tyckte situationen var så pinsam att det låste sig för mig."

"Det enda jag gjorde rätt var att ringa tillbaka till Karlskronapolisen och erkänna att det var mina ryssjor. Allt annat i denna kedja av beslut gjorde jag fel. Det har varit några tuffa och tankeväckande dygn för mig. Man ska inte fiska ål utan licens."

Fakta: PM Nilsson

Journalisten PM Nilsson, eller Peter Magnus Nilsson, är född 1968 i Lund. Han har bland annat arbetat för tidningen Blekinge Läns Tidning innan han från början av 1990-talet började arbeta för Expressen. 1999 utsågs han till chef för tidningens liberala ledarsida.

2007 startade PM Nilsson debattsajten Newsmill, där han var vd och ansvarig utgivare fram till oktober 2012. 2013 tillträdde han tjänsten som politisk redaktör på Dagens Industri.

Under sin tid på DI har PM Nilsson bland annat drivit linjen att Sverigedemokraterna inte ska isoleras i riksdagen och han välkomnade Ebba Buschs besked 2019 när hon öppnade för att förhandla med SD.

Den 22 oktober rekryterades PM Nilsson av då nytillträdde statsministern Ulf Kristersson (M) som statssekreterare.

Källa: Regeringen, DI

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS