Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KU:s ordförande Andreas Norlén (M) har kallat utskottet till ett första sammanträde redan den 17 augusti för att inleda granskningen av regeringens hantering av säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen. Arkivbild

KU inleder granskning redan 17 augusti

KU startar sin granskning av regeringens hantering av säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen redan den 17 augusti. Resultatet kommer dock sannolikt först i juni nästa år.

Normalt inleder KU sin granskning av regeringen i januari och presenterar sitt betänkande i juni, strax före sommaruppehållet. En granskningsperiod pågår alltså i ungefär sex månader.

Om den tiden nu flyttas fram till augusti, så skulle KU alltså kunna presentera sitt resultat i början av nästa år. Men så blir det sannolikt inte.

Inget snabbspår

- Det handlar inte om ett snabbspår utan vi tidigarelägger starten. Det blir en stor och omfattande granskning som behöver gott om tid. Det får ta den tid det tar, säger Norlén, som dock inte helt vill utesluta en tidigareläggning av redovisningen.

På första sammanträdet den 17 augusti, alltså ett par veckor före riksdagens högtidliga öppnande, startar en inledande diskussion i utskottet och ledamöterna får möjlighet att ställa skriftliga frågor till regeringen och begära in relevanta dokument.

- Det är viktigt att komma igång. Det är många som pratat om behovet av KU:s granskning, säger Norlén.

Byte av ordförande

Han är dock kritisk till att vissa statsråd redan nu avstår att svara på journalisters frågor med hänvisning till KU:s granskning.

- Det är inte rimligt. En samhällsdebatt kan mycket väl pågå samtidigt som granskningen. Om det inte handlar om uppenbart hemliga uppgifter, kan man mycket väl svara på journalisternas frågor, säger Andreas Norlén.

Ett hack i tidsplanen kan uppstå på grund av att han själv går på föräldraledighet i september. In träder i stället den förra justitieministern Beatrice Ask (M) som ordförande.

- Jag tror inte att det påverkar. Jag tror att hon kan leda arbetet utmärkt. Dessutom har vi ett samkört utskott och ett utmärkt kansli, säger Norlén.