Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utrikesminister Margot Wallström (S) frågas ut av KU.

KU synar UD:s hantering av handlingar på nytt

UD:s hantering av offentlighetsprincipen synas åter i riksdagens konstitutionsutskott (KU). Offentlighet är en grundbult, enligt utrikesminister Margot Wallström (S), som dock ser drag av "illasinnad debatt" och försök att göra "en höna av en fjäder" i det som nu granskas.

Det handlar om turerna kring den utvärdering av Sveriges kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd som UD beställde av den tidigare diplomaten Anders Lidén för några år sedan. Han lämnade in versioner av den vid olika tillfällen kring årsskiftet 2016/2017. I mars 2017 offentliggjorde UD 13 sidor slutsatser men samtidigt begärde riksdagens utrikesutskott att få ta del av den fullständiga utvärderingen, vilket utskottet fick vänta på till den 18 maj 2018.

Förnekade först

Då hade utrikesutskottet på nytt begärt att få hela rapporten, sedan Dagens Nyheter i flera artiklar under vårvintern 2018 konstaterat att hela rapporten var på 44 sidor men att UD först förnekat att det fanns mer än 13 sidor slutsatser. Därefter övergick UD till att hävda att det var arbetsmaterial.

När Margot Wallström frågas ut i KU om hanteringen vidhåller hon att rapporten utöver de 13 sidorna slutsatser var arbetsmaterial som egentligen inte hade behövt lämnas ut.

- Vi har fortfarande synen att det var arbetsmaterial. Men det gav intryck av att vi hade något att dölja, därför lämnade vi ut det, säger Wallström.

Det var också ett resultat av att det, enligt henne, pågick en illasinnad debatt om att UD inte ville visa allt. Wallström framhöll att KU och riksdagen också tidigare granskat kampanjen för den svenska platsen i säkerhetsrådet och att det inte lett till att UD ansetts ha försökt mörka något.

Däremot har KU, flera gånger, och Justitieombudsmannen genom åren riktat hård kritik mot UD för hur den tillämpar den grundlagsfästa offentlighetsprincipen. Mycket av kritiken har handlat om att UD har varit oacceptabelt långsamt i att lämna ut handlingar.

Ska bli bättre

- Jag betraktar offentlighetsprincipen som en grundbult, vi ska respektera lagstiftning, och vi ska förbättra arbetet, säger Wallström men framhåller att frågan om sekretessprövning och att UD hanterar en så stor mängd kommunikation och handlingar gör det extra svårt.

Målet är, säger hon, att lämna ut handlingar så snart som möjligt.