Ungefär var tredje europeisk kvinna bär på en gen från neandertalare som förknippas med ökad fertilitet och färre missfall. Det framgår av en ny studie som gjorts av forskare vid Karolinska institutet och tyska Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, där bland annat den svenske professorn Svante Pääbo deltagit.
Genen reglerar hur kroppen reagerar på hormonet progesteron, som spelar en viktig roll i menstruationscykeln och vid graviditet. De kvinnor som bär på genen har fler receptorer för progesteron, vilket enligt forskarna kan öka känsligheten för hormonet. Förutom att dessa kvinnor i genomsnitt föder fler barn och får färre missfall, har de färre blödningar under graviditetens första tid.
"Receptorn för gulkroppshormon är ett exempel på hur mötet med neandertalare ibland har fört med sig gynnsamma genetiska varianter som lever kvar i dag", säger en av forskarna i ett pressmeddelande.
Studien publiceras i tidskriften Molecular Biology and Evolution.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.