Halt på vägarna i landet. Arkivbild.
Halt på vägarna i landet. Arkivbild.

Kyla ger hala vägar på många håll

SMHI plockar bort varningen för ishalka i flera regioner. Men med nollgradiga temperaturer i stort sett hela landet bör bilister fortsätta köra försiktigt, råder meteorolog.

ANNONS
|

Klass 1-varningen för ishalka som gällde under morgonen för bland annat Sörmlands-, Västmanlands- län och Stockholms län har SMHI nu plockat bort. Däremot kommer temperaturer ligga kvar runt nollstrecket i större delen av landet, vilket innebär att det finns risk för frosthalka.

- Har man temperaturer under noll grader kan det frysa på och bli halt. Men den situation vi hade i går kommer vi inte att ha under kommande dygn, säger Therese Gadd, meteorolog vid SMHI.

ANNONS

I norra Norrlands kustland kan det dock frysa till på blöta vägar, där det fallit regn eller snöblandat regn. Under dagen och natten kan det börja snöa och det finns risk för lokal snöhalka. Men de flesta bilister i landet bör ta det lugnt i dag.

- Man ska ta det lite försiktigt om man har temperaturer som ligger omkring nollan. Vi är i mitten på november nu, säger Gadd.

Temperaturen ser ut att sjunka under noll grader i i stort sett hela landet. Det är bara allra längst ner i söder som temperaturen kan hålla sig över nollan.

TT
ANNONS