Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Be för Sverige, be för en lösning på regeringsfrågan. Det tycker styrelsen i Sveriges kristna råd. Arkivbild.

Kyrkor utlyser gemensam bön för Sverige

Valresultatet är inte bara svårtytt – det ger även behov av bön. I alla fall om man ska tro Sveriges kristna råd, som uppmanar Sveriges kyrkor och församlingar att delta i gemensam bön på söndag, och fram till dess att regeringsfrågan är löst.

"Gud, sänd din ande över vårt land. Vi ber om vishet och vägledning för alla som har ansvar i samhället – folkvalda, regering och riksdag och alla som bor här. Vi ber om ett frimodigt ledarskap som strävar efter det gemensamma bästa, bortom egna intressen."

Att utlysa gemensam bön på detta sätt verkar aldrig ha hänt förut, enligt Sveriges kristna råds generaldirektör Karin Wiborn.

- Vi gjorde det 2014 när budgetdiskussionerna pågick och när vi stod inför det som kom att bli decemberöverenskommelsen. Då var det också ett osäkert läge. Annars gjorde vi det i somras med anledning av bränderna, men när det gäller i samband med val vet jag inte om det hänt förut, säger hon.

"Vi är oroliga"

Sveriges kristna råd, som bland annat består av företrädare för Frälsningsarmén, Koptiska kyrkan, Svenska kyrkan, Syrisk-ortodoxa kyrkan, tycker att det finns anledning att glädjas åt den demokratiska delaktigheten i landet och ett högt valdeltagande, som ser ut att landa på över 84 procent. En av dem som undertecknat uppropet är ärkebiskop Antje Jackelén.

Samtidigt konstaterar styrelsen att Sverige står inför ett "parlamentariskt dödläge" och menar därför att det behövs nytänkande bortom invanda politiska mönster. De farmhäver frågor som den sociala sammanhållningen och den överskuggande klimatkrisen.

- När det gäller klimatfrågorna så är vi oroliga. Det är något som kräver snabba åtgärder men också långsiktiga, säger Karin Wiborn.

Ska fortsätta be

Vid gudstjänster den 16 september uppmanas församlingarna att delta i bönen och fortsätta fram till dess att regeringssituationen är löst.

- Vi hoppas att vi får en regering som kan arbeta för att vårt land kan hålla samman, säger generaldirektören.

"Uppfyll oss med din heliga ande, som du har sänt till vår förvandling, så att vi kan vittna om dig med och utan ord."