Polisens kriminaltekniker i arbete i Malmöstadsdelen Holma där en 25-årig man sköts ihjäl den 10 mars förra året. Arkivbild.
Polisens kriminaltekniker i arbete i Malmöstadsdelen Holma där en 25-årig man sköts ihjäl den 10 mars förra året. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Långa fängelsestraff för mord på Malmötorg

Männen som åtalats för att ha skjutit ihjäl en 25-årig man på ett torg i Malmöstadsdelen Holma döms även av hovrätten till långa fängelsestraff. Hovrätten liknar dådet vid en avrättning.

ANNONS

Malmö tingsrätt har tidigare dömt de båda männen till 14 års fängelse var. Hovrätten sänker strafftiden med ett halvår för den ena mannen, men låter straffet vara oförändrat för den andre.

Det egentliga straffvärdet är 18 års fängelse, enligt hovrätten, men båda de åtalade var under 21 år när skotten avlossades. Hovrätten pekar på flera försvårande omständigheter: 25-åringen var obeväpnad när han angreps av två beväpnade män och han mördades inför sin bror "på ett sätt som liknar en avrättning".

Orsaken till mordet tros vara en skuld på 2 000 kronor, som en av de tilltalade var skyldig personer i offrets närhet.

ANNONS

Mordvapnet – ett avsågat hagelgevär – visade sig tillhöra en polisman, något som Kvällsposten tidigare rapporterat om. Polisen har dock inte misstänkts för inblandning i dödsskjutningen. En av de morddömda har uppgett att han köpt geväret och åtta patroner för 10 000 kronor i en källare i Rosengård.

En av de misstänkta greps i sin bostad samma kväll som mordet hade skett. Den andre mannen hann lämna Sverige, men greps i Polen den 13 mars när han skulle flyga till Storbritannien.

Männen, som är 21 och 20 år gamla, döms även för grovt vapenbrott och den ena av dem också för grovt olaga hot.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS