Löfven: "Bedrövad och förbannad"

Politikerna reagerar starkt efter de många bilbränderna i Västsverige. Centerpartiets Annie Lööf kallar dåden avskyvärda.

ANNONS
|

Stefan Löfven besökte under tisdagen Frölunda torg i Göteborg där några av bilbränderna skett. Det var en märkbart upprörd statsminister som talade med journalisterna på plats.

- Jag är både bedrövad och förbannad. Det är bara så enkelt att förstå att människor som tittar ut och ser att det brinner är rädda och känner sig otrygga. Därför måste samhället visa att vi är starkare. Det ska de här personerna veta, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Han vill se både skärpta straff och utökad kameraövervakning, något som han anser skulle avskräcka från likande brott.

- Det som stör mig allra mest är att de här människorna tar sig friheter för förstöra med en kriminell handling och begränsar alla andra. Vi ska med hårdhet bekämpa kriminaliteten.

"Förfärliga scener"

Moderatledaren Ulf Kristersson pratar om ett oroväckande mönster och "människor som terroriseras av ligister".

- Vi vet inte med vilka syften, men det är förfärligt, säger han.

Partiledarna inom Alliansen kommenterar bränderna efter att ha hållit en pressträff om miljöfrågor i Göteborg. Centerledaren Annie Lööf understryker att det är viktigt att rättstaten markerar kraftfullt, och Liberalernas Jan Björklund kallar det som skett obegripligt.

- Man blir ursinnig när man tar del av vad som hänt, säger han.

ANNONS

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor noterar att bilbränderna ökat över tid i Sverige.

- Det behövs fler poliser, men även mer för att stärka föräldrarna till närvarande mammor och pappor, säger hon.

Inga ursäkter

"Förra året skärpte regeringen straffet för grov skadegörelse, som nu kan ge upp till sex års fängelse", twittrar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), och fortsätter:

"Hoppas att ligisterna kan gripas så att de kan få de straff som de förtjänar".

Miljöpartiets språkrör, tillika utbildningsminister, Gustav Fridolin skriver på Facebook att det inte finns några ursäkter för att bränna bilar.

"Det är ett försök att dra Sverige isär och svaret måste vara tydligt och skarpt", skriver han.

TT
ANNONS