Vaccinationsgraden av covid-19 skiljer sig stort mellan områden i samma region. Arkivbild.
Vaccinationsgraden av covid-19 skiljer sig stort mellan områden i samma region. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Hallengren: Vi får inte ge upp

Andelen som vaccinerar sig mot covid-19 är lägre i socioekonomiskt utsatta områden – något som blivit allt tydligare i flera storstadsregioner. Efter ett möte med företrädare för storstadsregionerna och civilministern har bilden klarnat för socialminister Lena Hallengren (S).

ANNONS

Målet är en jämn vaccinationstäckning. Så ser det inte ut.

På tisdagen publicerade Region Stockholm siffror som visade den ojämlika vaccinationen i landets stadsdelar. I välbeställda Täby var 89 procent av befolkningen över 65 år vaccinerade, medan motsvarande siffra för de mindre bemedlade områdena Rinkeby/Kista är 71 procent.

Detta måste ändras om vi ska ta oss ur den här pandemin, klargör Lena Hallengren.

– Ska vi se till att minska smittspridningen, minska trycket på både vården och på varje enskild människa, minska risken för svår sjukdom? Ja, då gäller det att vi inte ger upp, utan att vi ser till att vi har en jämn täckning.

ANNONS

Ingen överraskning

Att det skiljer sig åt beroende på geografiskt område eller socioekonomisk tillhörighet kommer inte som någon överraskning för henne.

– Vi har ett samhälle som inte alltid är jämlikt, hälsa och medellivslängd är varierar beroende på var man bor. De här skillnaderna finns, och att de skulle övervinnas på några månader mitt under en pandemi, det håller jag inte för troligt. Däremot har man arbetat med detta.

Att problemet i grund och botten handlar om att information inte har nått ut är en förenkling, enligt Hallengren.

– När det är val så räcker det inte att gå ut och tala om för människor att det är val det här datumet. Man måste förklara varför, hur det går till, hur långt det är till vallokalen och så vidare.

TT: Varför har ni inte lyckats öka kunskapen tillräckligt i de här områdena?

– Det är en fråga om utgångsläge. I vissa fall har vi lyckats bra och i andra fall mindre bra.

Problem nå ut

Samtidigt pekar Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, på just problemet med att nå ut med budskapet i vissa områden. Han lyfter att detta varit fallet även vid tidigare hälsoinsatser, som barnvaccination mot mässling, där vaccinationsgraden i bland annat Rinkeby/Kista är lägre än i andra delar av regionen

ANNONS

– Det handlar om att ha information som är bra och lättillgänglig och att finnas där om någon skulle känna tveksamhet, säger han.

Per Hagstam, vaccinsamordnare i Region Skåne, konstaterar att det är problematiskt om det finns områden med lägre vaccinationstäckning och lägre immunitet.

– Då finns en möjlighet att man kan få smittspridning igen. Den risken är större om man har ett helt bostadsområde som har lägre vaccinationstäckning, säger han till TT.

Region Skåne har jämfört vaccinationsgraden bland vårdcentralernas listade patienter över 65 år och funnit att färre vaccinerar sig i områden med lägre utbildnings- och inkomstnivå samt med fler utlandsfödda, som exempelvis Rosengård och Fosie i Malmö.

Per Hagstam tror att det kan finnas flera orsaker till en lägre vaccinationsvilja i vissa områden.

– Mycket kan bero på att man inte följer svenska medier och svenska informationskanaler, utan man får information från de tidigare hemländernas mediekanaler, säger han.

"Ingen lätt sak"

På de vårdcentraler där färre tackar ja till erbjudandet jobbar personalen hårt för att vända trenden, till exempel genom att ringa upp listade patienter, enligt Hagstam.

– Det här är ingen lätt sak att åtgärda snabbt. Det kommer att ta tid och det är ett arbete som kommer att pågå under hela den här vaccinationsinsatsen.

ANNONS

En viktig del i detta blir att samarbeta med kommuner och länsstyrelse. Han pekar på att kommunerna har bra kontaktvägar via till exempel föreningslivet och trossamfunden.

I Göteborgsområdet är motsvarande statistik inte färdig ännu, enligt Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.

– Allt vaccin som vi skickar ut blir också använt, även i de områden där man kan tänka sig att det är lägre vaccinationstäckning, säger hon.

Cecilia Klintö/TT

Jens Bornemann/TT

Ida Vanhainen/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS