Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lärare tränas att hantera skolattacker

Ingen går säker mot ett skolattentat. Det menar kommunen i Laholm, som har utbildat skolpersonal i att hantera pågående dödligt våld (PDV).

Laholm är först ut i Halland med PDV-utbildningen, vilket P4 Halland har rapporterat om. Under hösten har skolpersonal på Campus Laholm fått träning i vad man ska göra i skarpt läge. Även annan personal i kommunen ska genomgå utbildningen framöver.

Det handlar om situationer där skolan attackeras av en eller flera gärningsmän med avsikt att döda.

- Vi har gått rundvandring i klassrum och korridorer. Vart skulle man kunna fly? Var kan man gömma sig? Det handlar om att förbereda sig mentalt, säger Thomas Nederhed Högardh, säkerhetssamordnare i kommunen.

"Klart att det kan inträffa här"

Initiativet kom från skolans personal. Inte för att det finns en hotbild, försäkrar Ulf Bergström som är rektor på Campus Laholm. Utan för att det finns en ökad oro.

Rektorn tar upp skolattacker i Finland och i svenska Trollhättan som exempel på deras geografiska oförutsägbarhet.

- Tittar man på de kända fallen så kan det ske var som helst. Mönstret är inte bundet till storstad eller småstad. Risken är otroligt liten, men det är klart att det kan inträffa här, säger Ulf Bergström.

Polisen vill se förebyggande arbete

Att utbildas handlar också om att lära sig förebyggande arbete mot skolattacker och att identifiera varningssignaler. Det förklarar Kristian Nilsson, kommunpolis i Laholm, som har varit med och utformat PDV-utbildningen.

- Personalen måste vara duktig på att se avvikande beteende, säger han och fortsätter:

- Många frågar under utbildningen vad man ska göra vid en attack. Det finns inget givet svar. Ofta hinner man knappt göra något innan det är över, men man kan däremot veta om något är på gång.