Kvinnorna drogades med alkohol och narkotika innan de utsattes för de sexuella övergreppen. Arkivbild
Kvinnorna drogades med alkohol och narkotika innan de utsattes för de sexuella övergreppen. Arkivbild

Långa fängelsestraff för grova våldtäkter

Festfixaren och krögaren bjöd de två 16-åriga flickorna på alkohol och droger. Sedan våldtog de flickorna och spelade in övergreppen. Nu döms de till nio respektive sex års fängelse och att betala sammanlagt 330 000 kronor i skadestånd till flickorna.

ANNONS
|

Totalt utsattes nio kvinnor för olika sexuella övergrepp sedan de drogats. Krögaren, som är i 50-årsåldern, döms för grov våldtäkt mot de två 16-åriga flickorna. Den 25-årige festfixaren döms förutom de två grova våldtäkterna också för fyra våldtäkter och två fall av sexuellt tvång varav det ena i kombination med kränkande fotografering. Han frias i ett fall gällande sexuellt tvång där han enligt rättens bedömning "inte är överbevisad om brott".

Hjälplöst tillstånd

Enligt Göteborgs tingsrätt har kvinnorna befunnit sig i en utsatt situation på grund av sömn, berusning och drogpåverkan. Rätten anser att de två 16-åriga flickornas berättelser är trovärdiga och får också stöd av den film som männen spelade in i lägenheten. Enligt domen visar filmen att flickorna varit kraftigt berusade och drogpåverkade och befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd.

ANNONS

De flesta av brotten de båda döms för har ägt rum i Göteborg, men två ska ha skett i Los Angeles. Alla händelserna har inletts i krogmiljö. I många av fallen har utredarna hittat bilder från övergreppen i festfixarens dator eller mobiltelefon.

Erkänt ett fall

De två dömda har nekat till anklagelserna om sexbrott och hävdar i förhör att allt som hänt skett på frivillig väg. I ett fall har den yngre mannen erkänt att han utsatt en kvinna för kränkande fotografering.

Polisens utredning startade i mars då en ung kvinna anmälde att hon drogats och våldtagits i centrala Göteborg. Den unge festfixaren anhölls och har suttit häktad sedan dess.

I mannens mobiltelefon hittades en stor mängd bilder och filmer också på andra övergrepp. Alla offer har identifierats, utom en ung kvinna som våldtogs på ett hotell i Hollywood.

ANNONS