Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mark- och miljödomstolen i Växjö ska avgöra hur mycket ett löfte givet till Astrid Lindgren egentligen är värt. Arkivbild.

Löfte till Astrid Lindgren hamnar i rätten

Mark- och miljödomstolen i Växjö ska avgöra hur mycket ett löfte givet till Astrid Lindgren egentligen är värt, berättar SVT Nyheter Småland.

Saken gäller en bit av ett naturområde i Vimmerby där kommunens detaljplan nu konstaterar att det finns tomter lämpliga för två villor. Men tomterna ligger i området Kohagen, som betydde mycket för Astrid Lindgren.

Vimmerby kommun lovade i mitten på 70-talet Astrid Lindgren att naturområdet inte skulle bebyggas. För att bevara området fick Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning överta marken från kommunen. Men platsen där de två villatomterna nu planeras blev kvar i kommunens ägo.

Grannarna menar att även den aktuella remsan ingår i löftet till Astrid Lindgren och överklagar därför kommunens detaljplan. Vimmerby kommun menar att de har tagit hänsyn till författarens önskan genom att låta en stiftelse ta över nästan hela marken.

- Just de här två tomterna som är på ändan av en redan befintlig byggnation är inget märkvärdigt, säger Tomas Peterson (M) kommunalråd i Vimmerby, till SVT Nyheter Småland.

- Förhoppningen är att det är ett juridiskt fel att bryta det här löftet, för det är så känt i kommunen, säger Stig-Ove Larsson, en av de som överklagat kommunens detaljplan.

Det blir upp till rätten att avgöra tvisten.