Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) på väg till kontoret i regeringskansliet för att förbereda sonderingsarbetet.

Löfven: "För tidigt dra slutsatser"

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven har haft enskilda samtal med Alliansledarna i sina försök att sondera för en regering.

Löfven har haft enskilda samtal med var och en av de fyra Alliansledarna och med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Efteråt uppgav Löfven att han ännu inte hunnit dra några slutsatser och när han gjort det så ska först riksdagens talman informeras om resultatet.

- Sedan ska svenska folket få veta, säger S-ledaren.

Han understryker att det är viktigt för honom att ha en "lugn och städad process".

Kortar EU-toppmöte

Löfven leder för närvarande en övergångsregering. Han ska därför åka till EU-toppmötet i Bryssel på onsdag, för att vara med och diskutera framförallt Brexit.

Löfven kortar dock av toppmötet och återvänder till Stockholm på torsdag på grund av sitt uppdrag att sondera för en ny regering.

- Det här uppdraget är så pass krävande och komplext så utav det skälet så menar jag att jag kan korta av det, säger han.

Först ut att möta Löfven var moderatledaren Ulf Kristersson som kom till statsministerns residens Sagerska huset vid tiotiden på tisdagen. Mötet varade bara i 20 minuter.

Inte pratglad

Inte heller Kristersson var pratglad.

- Det var trevligt som vanligt, säger han.

Därefter träffade Löfven Centerns Annie Lööf, Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Liberalernas Jan Björklund.

Lööf nöjde sig med "inga kommentarer" till TT:s reporter när hon skyndade in på Centerns riksdagsgruppmöte på eftermiddagen.

Bara knapphändig information har lämnats ut om hur mötena gick med Liberalernas och Kristdemokraternas partiledare. Björklund uppges ha stått fast vi de besked han gav på pressträffar i måndags och i lördags.

Vill ha bred regering

Han framförde till Löfven att moderatledaren Ulf Kristersson är Liberalernas statsministerkandidat. Björklund framförde även att Liberalernas regeringsalternativ är en regering med M och S, en regering med Alliansen och S, eller en regering med Alliansen och Miljöpartiet.

Också Kristdemokraternas Ebba Busch Thor uppges ha stått fast vid sin kända linje. Hon framförde till Löfven att KD inte kommer att ingå i en S-ledd regering.

Löfven fick sonderingsuppdraget av riksdagens talman i måndags och har fått två veckor på sig. På måndag ska halvtidsrapport avläggas.

- Jag ser helst ett blocköverskridande regeringssamarbete i mitten av svensk politik, sade Löfven i måndags.

V vill ha inflytande

Om S-ledaren lyckas få till ett mittensamarbete riskerar Vänsterpartiet att förlora det inflytande man haft över regeringens politik de senaste fyra åren.

Efter mötet med Löfven uppgav V-ledaren Jonas Sjöstedt:

- Vi har sagt att vi är beredda att bidra till att han blir statsminister och att vi är beredda att ta ansvar för politiken och få inflytande. Det är vår ingång i det hela. Hur han bedömer situationen måste han svara för.

Löfvens uppdrag är att försöka bilda en regering som kan "tolereras" av riksdagen. Det innebär att han inte får ha 175 nej-röster eller fler emot sig om talmannen föreslår honom som statsminister.