Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis och räddningstjänst larmades till judiska församlingen på lördagskvällen efter att flera personer setts kasta brinnande föremål mot församlingens lokaler vid synagogan i centrala Göteborg.

Löfven: Inte plats för antisemitism i Sverige

Attacken mot Göteborgs synagoga väcker avsky. Statsminister Stefan Löfven (S) skriver i ett uttalande att han är "fruktansvärt upprörd".

"Jag blir fruktansvärt upprörd över attacken mot synagogan i Göteborg i går, och att det uppmanades till våld mot judar på en demonstration i Malmö. Det finns ingen plats för antisemitismen i vårt svenska samhälle. Förövarna ska ställas till svars. Alla demokratiska krafter måste nu arbeta tillsammans för ett tolerant och öppet samhälle där alla känner sig trygga", skriver Stefan Löfven i sin kommentar.

Det är många som reagerar starkt efter brandattacken mot synagogan i Göteborg.

Utrikesminister Margot Wallström skriver på Twitter att hot och våld är oacceptabelt:

"Anfallet mot synagogan i Göteborg och hot om våld mot judar i Malmö är beklagligt och helt oacceptabelt. Antisemitism, hot och våld har ingen plats i vårt samhälle."

Avskyvärda brott

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson säger att det är viktigt att man hittar gärningsmännen i Malmö och Göteborg.

- Det är avskyvärda brott som rättsväsendet måste agera med kraft mot. Om man kan identifiera de gärningsmän som det handlar om så gäller det att de lagförs, säger han till TT.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt twittrar att extremism måste bekämpas:

"Så fruktansvärt vidrigt med brandattentatet mot synagogan i Göteborg. När judar terroriseras i Sverige är det dags för oss alla att säga ifrån och fylla gator och synagogor i solidaritet. Den våldsamma extremismen måste bekämpas med fast hand av samhället."

"Vi kommer göra allt"

Centerledaren Annie Lööf skriver på Twitter :

"Att judar inte känner sig säkra i Sverige är ett underbetyg till vårt arbete mot extremism, oavsett var extremismen kommer ifrån. Att judar inte våga bära kippa eller sin Davidsstjärna, att säkerheten måste höjas vid synagogor och andra judiska platser är djupt tragiskt."

Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterar på Facebook:

”Efter Malmö kom så attack mot judar också i Göteborg. Vidrig antisemitism får nytt fäste i Sverige. Detta måste stoppas. Rättsstaten måste nu bevisa för dem som begår hatbrott att vi kommer göra allt – precis allt – för att judar ska vara trygga i Sverige.”

Brinnande föremål slängdes sent på lördagskvällen in på judiska församlingens gård i Göteborg. En ungdomsfest pågick i församlingshuset, men elden tog sig inte och ingen skadades. Tre män har anhållits misstänkta för försök till mordbrand.

Kvällen före, på fredagen, samlades cirka 200 personer i Malmö som protesterade mot arabiska ledare och uttryckte hot om våld mot judar. En polisanmälan om hets mot folkgrupp upprättades under lördagen.