Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Partiledare Stefan Löfven (S) talar på S-kongressen i Örebro.

Löfven: Kritiken mot januariavtalet en bubbla

Statsminister Stefan Löfven (S) är inte oroad för socialdemokratiskt missnöje över januariavtalet med C och L. LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker dock att skattesänkningarna påminner om 1800-talet.

Stefan Löfven känner ett starkt stöd i partiet för januariavtalet.

- Jag upplever det som en liten bubbla som åker omkring om att detta skulle vara ett stort problem för partiet. Det är inte det. Vi har starkt stöd för januariavtalet, sade Stefan Löfven på en presskonferens efter sitt tal på kongressen.

S ingick januariavtalet med C, L och MP för att kunna behålla regeringsmakten och för att hålla SD borta från inflytande. Men kritik har kommit från fler håll.

Lite 1800-tal

Karl-Petter Thorwaldsson försvarade partiledningens uppgörelse med C och L i sitt tal till kongressen. Men han räknade också upp flera saker som fackföreningsrörelsen inte gillar.

- Skattesänkningarna känns litet som 1880, att vi ger fem av sex miljarder till rika män. Det är inte socialdemokratisk politik, sade han.

- Vi kritiserar också att vi inte kan driva vinstförbud i välfärden, självklart ska vi ha det.

Samtidigt berömde han partiledningen för att ha slutit uppgörelsen.

- Naturligtvis ska Socialdemokraterna söka makt och inflytande och göra allt för att isolera de bruna och fascistiska partierna som faktiskt också finns i vårt land, sade han.

Svårare för LO

Även de borgerliga partierna fick beröm.

- Vi ska erkänna att C och L gjorde ett modigt val. Det är inte ett enkelt val de gjorde. Den du Annie, den hade du inte väntat dig!

Samtidigt medgav han att det blir svårare för LO att få inflytande när S måste göra upp med inte bara MP utan även C och L först.

- Vi vägrar vara ett rundningsmärke, det är inte vår roll. Då bli vi förbannade och ni med, sade han till åhörarna.

LO-ledningen och partiledningen har därför kommit överens om att diskutera förslag innan de kommit upp till förhandling med de andra partierna.

- Vi börjar med en arbetsgrupp om grön skatteväxling, sade Thorwaldsson.

Bara en grund

I sitt tal på S-kongressen uppgav Löfven att januariavtalet bara ska ses som en "grund för att fortsätta en ambitiös reformagenda".

- Sedan måste vi visa att hjärtat är på vänstra sidan. Vi byter inte värderingar, sade Löfven.

Under fredagskvällens allmänpolitiska debatt märktes viss oro för att partiet ska göra en högersväng i politiken och hur S-väljare i så fall kan reagera på det.

Men någon kritik mot att S-ledningen har ingått januariavtalet kom aldrig.

"Store partiledaren"

När Löfven kom in i kongresshallen för att hålla sitt tal på lördagen hyllades han med långa applåder och presenterades som den "store" partiledaren.

- Ja, nu såg ni alltså mannen som kryssar oss mellan grynnorna i den svåra tid som vi nu lever i. Han som alltid ställer upp, han som aldrig vilar, ska ni veta, sade presidieordförande Åsa Lindestam.

I sitt tal jämförde Löfven januariavtalet med Socialdemokraternas uppgörelse med Bondeförbundet på 30-talet för att Sverige skulle kunna styras.

- Vi höll högerextremisterna borta från makten, sade S-ledaren om januariavtalet.

En stor del av talet handlade om att bekämpa klassamhället med utbildning, som vidareutbildning, vuxenutbildning, högskoleutbildning och grundskolan. Löfven betonade att skolan ska jämna ut klasskillnader.

- Den kan bli den murbräcka mot klassamhället som vi vill att den ska vara, sade han.

Talet innehöll inga dock inga löften om nya satsningar för att minska de ekonomiska klyftorna.