Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stefan Löfven ska träffa Vladimir Putin i april. Montage.

Löfven ska träffa Putin för första gången

Statsminister Stefan Löfven (S) ska träffa Rysslands president Vladimir Putin i samband med konferensen Internationellt arktiskt forum i S:t Petersburg den 9 april. Det är första gången ledarna träffas på tu man hand.

- Exakt vad samtalet kommer att handla om har jag svårt att gå in på men statsministern kommer att lyfta för Sverige viktiga frågor, säger Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander.

På konferensen kommer flera nordiska länder att delta på hög nivå, däribland Norges statsminister Erna Solberg, för att diskutera hållbar tillväxt i den arktiska regionen. Frågor som kommer att tas upp är kopplade till klimatförändringarna, men mötet blir också ett viktigt tillfälle att ha politisk dialog med Ryssland, enligt regeringen.

Gösta Brunnander framhåller att Löfven kommer att lyfta Sveriges så kallade tvåspårspolitik.

- Den innebär att Sverige för en kritisk dialog med Ryssland där vi påminner om vår och EU:s syn på Rysslands utrikespolitiska uppträdande vad gäller folkrättsbrottet i östra Ukraina och den pågående illegala annekteringen av Krim.

Samtidigt kommer statsministern att ta upp frågor om handel, svenska företag i Ryssland och miljön.

TT: Har Sverige någon möjlighet att påverka Ryssland om Ukraina och annekteringen av Krim?

- Självklart så krävs det en stark röst för detta. Det här är något som vi och EU delar synen kring, säger Gösta Brunnander.

Hur länge mötet kommer att pågå är ännu inte bestämt.