Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstitutionsutskottet frågar ut statsminister Stefan Löfven (S) om it-skandalen i Transportstyrelsen.

Löfven ville i KU inte peka ut någon skyldig

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att han borde ha fått information om it-skandalen tidigare. Men han ville i KU inte peka ut vem som gjort fel.

Till sist var det Löfvens tur att frågas ut i riksdagens konstitutionsutskott (KU) om it-skandalen på Transportstyrelsen.

Statsministern medgav, precis som han har sagt tidigare, att informationsspridningen i regeringskansliet inte fungerat tillräckligt bra. Löfven tycker att han borde ha fått uppgifter om att polisens brottsmisstankar mot Transportstyrelsens generaldirektör lämnats över till åklagare i februari 2016.

Men han fick veta det först i januari 2017, nästan ett år senare, trots att informationen länge funnits på flera håll i regeringskansliet, bland annat hos näringsdepartementet och justitiedepartementet.

- I det här fallet har informationsövergivningen inte fungerat, sade Löfven.

På trappstegs avstånd

KU:s ordförande, moderaten Andreas Norlén, påpekade att Löfvens statsrådsberedning ligger i samma byggnad som justitiedepartementet.

- Det skiljer kanske 15 trappsteg, sade Norlén.

Han undrade hur Löfven kunde vara den siste ledande befattningshavare att få veta.

- Den interna informationsöverföringen fungerar väl i de flesta fall, men i detta fall borde den ha hanterats bättre, sade statsministern.

Löfven sade att han har ansvaret för att överföringen av information fungerar i regeringskansliet och han försäkrade att det finns tydliga rutiner för det. På frågan om huruvida bristen berodde på den mänskliga faktorn, svarade Löfven ja.

Men enligt honom går det inte att peka ut någon enskild person som bär skulden.

Flera avgick

Både den förra infrastrukturministern Anna Johansson (S) och förre inrikesministern Anders Ygeman (S) avgick sommaren 2017 på egen begäran sedan oppositionen hotat regeringen med en misstroendeförklaring.

Det är dock statssekreterarna och chefstjänstemännen som ska se till att relevanta uppgifter förs över mellan departementen. Därefter förs information uppåt till ministrarna.

KU-ledamöter undrade om det inte var Löfvens förra statssekreterare Emma Lennartssons fel, eftersom hon valde att avgå i slutet av förra sommaren.

- Den slutsatsen måste hon få dra, sade Löfven.

- Emma Lennartsson är en oerhört duktig och noggrann person.

Linde visste tidigt

EU- och handelsminister Ann Linde (S) var tidigare statssekreterare i justitiedepartementet. Hon fick redan hösten 2015 viss information om att Säpo inlett en tillsyn av outsourcingen på Transportstyrelsen. Borde hon på ett tidigt stadium ha informerat statsministerns statssekreterare om de risker som Säpo såg?

- Ann Linde har själv sagt att hon borde ha överfört den informationen, säger Löfven till journalister efter utfrågningen.

Men även om regeringens statssekreterare hade informerat varandra – och statsministern hade fått veta om it-skandalen tidigare – skulle inga andra åtgärder ha vidtagits än vad som skedde, hävdade Löfven.

- Det är kanske det som är paradoxen i det här, sade Löfven.