Löfvens besked: Inga lättade restriktioner

Restriktionerna för att begränsa pandemins konsekvenser förlängs. Anledningen är att smittspridningen fortsatt är stor och därmed sätter sjukvården under hårt tryck.
– Jag vill återigen be om en rejäl kraftsamling, säger statsminister Stefan Löfven.

ANNONS
|

Det kommer inte bli några lättnader i restriktionerna kopplade till coronapandemin den närmaste tiden. Budskapet meddelades under en digital presskonferens som regeringen höll under onsdagseftermiddagen.

Statsministern Stefan Löfven inledde pressträffen med att konstatera att det nu är ett år sedan han vädjade till svenskarna om tålmodighet.

– För ett år sedan stod jag här inför påsken och uppmanade till tålamod. Budskapet är detsamma. Håll i, håll ut, läget är allvarligt.

Då smittspridningen i stora delar av Sverige fortfarande är hög och sjukvården fortsatt är under hård press manande Löfven till befolkningen om att fortsätta följa de bestämmelser som finns.

Smittspridningen måste sjunka rejält

Regeringens besked innebär att kommuner och regioner fortsatt uppmanas att hålla verksamheter som inte är nödvändiga stängda för allmänheten, beslutet gäller fram till åtminstone den 18 april. Statsministern säger också att det inte får förekomma några stora påskfiranden.

ANNONS

Innan några restriktioner kan lättas menar Löfven att smittspridningen måste sjunka ”rejält”, även om det finns ljuspunkter som att vaccineringen kommit igång och att dödstalen har börjat sjunka.

Socialminister Lena Hallengren förklarar att regeringens besked också innebär att till exempel barer och serveringsställen fortsatt bara får hålla öppet till 20.30 på kvällarna med max fyra personer i sällskap. Butiker och varuhus får fortsatt maximalt ta emot 500 personer oavsett hur stor ytan är. Ett nytt beslut gällande dessa restriktioner kan tas tidigast den 3 maj.

– Restriktionerna måste ligga kvar ett tag till. Idrottsaktiviteter för barn undantas, vi vet hur viktigt det är för deras välbefinnande, säger Hallengren.

Lättnader tidigast 3 maj

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är risken att bli smittad fortsatt som högst i privata sammanhang och vi behöver därmed begränsa kontakterna ännu mer än vad vi gör i dag.

– Jag vet att många är oerhört trötta men det här är långt ifrån över, säger Carlson som också betonar att man inte ska träffa nya personer utan att man istället ska hålla sig till sin närmaste krets.

Till alla barn som planerar att klä ut sig till påskkärringar i helgen har också statsministern Stefan Löfven ett tydligt men även lättsamt budskap.

ANNONS

– Håll en kvastlängds avstånd.

På frågan om det inte behövs fler restriktioner för att dämpa smittspridningen menar Lena Hallengren att det framför allt gäller att följa dem som redan finns.

Vaccinationerna bedöms först ge effekt på smittspridningen till sommaren

Johan Carlson säger att följsamheten har blivit sämre och att Folkhälsomyndigheten därför arbetar ”systematiskt” med varje region för att få människor att följa restriktionerna.

Att smittan ökar i samhället är enligt Johan Carlson en kombination av flera saker. En av dem menar han är spridningen av den brittiska virusmutationen som bedöms vara mer smittsam.

Enligt generaldirektören kommer vaccinationerna som inleddes i början av året först ge en tydlig effekt på smittspridningen till sommaren. Hans förhoppning är däremot att den kommer att kunna tryckas ner tidigare än så.

– Ambitionen är att trycka ner spridningen med andra åtgärder. Gör vi det då kan det bli lättnader långt innan vaccinationerna får effekt, säger Carlson.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS