Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det stängda kärnkraftverket i Barsebäck. Arkivbild.

Lövin: Kärnkraft dålig lösning för klimatet

Om den globala uppvärmningen ska bromsas krävs betydigt mer kärnkraft i världen, enligt FN:s klimatpanel. Men det håller inte klimatminister Isabella Lövin (MP) med om.

Världens samlade koldioxidutsläpp beräknas i år bli högre än någonsin tidigare, enligt forskare inom den internationella organisationen Global Carbon Project. Förklaringen är en ökad användning av fossila bränslen som kol, olja och naturgas.

Ohållbart om uppvärmningen av jorden inte ska bli mer än max 1,5–2 grader.

"Upp till beslutsfattarna"

Enligt FN:s klimatpanel IPCC går världens växling till fossilfri elproduktion för långsamt – och i en ny rapport beräknas därför kärnkraften behöva öka med mellan 91 och 190 procent till år 2050 för att temperaturmålen ska nås, rapporterar SVT Nyheter.

- Nu är det upp till beslutsfattarna att använda den kunskapen. Vi säger inte vad som bör göras, vi säger bara vilka möjligheter som finns, säger Jan S. Fuglestvedt, en av författarna bakom IPCC-rapporten, till SVT.

"Ställa om snabbt"

Enligt internationella atomenergiorganet IAEA är det dock bli svårt för kärnkraften att öka sin kapacitet de kommande åren. Internationella energirådet IEA gör en liknande bedömning, precis som Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat: Isabella Lövin.

- Det finns egentligen ingen beräkning som säger att kärnkraften är mer konkurrenskraftig rent ekonomiskt mot den förnybara energin. Så det är en väldigt dålig ekonomisk affär att investera i ny kärnkraft, som är väldigt dyr, säger hon till TT.

- Vi behöver ställa om snabbt och det tar väldigt lång tid att bygga nya kärnkraftverk, och kostnaderna brukar skena i väg väldigt mycket. Plus att vi fortfarande inte har löst slutförvaringsfrågan.