Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi behöver gå vidare nu", säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (MP) om det låsta läget i regeringsbildningsprocessen i riksdagen.

Lövin villkorar stöd till Alliansregering

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin utesluter inte att sätta sig i eller stödja en Alliansregering. Men på två villkor: den får inte ledas av Moderaterna och den måste sanktioneras av Socialdemokraterna. Allt för att begränsa Sverigedemokraternas inflytande.

Om S-ledaren Stefan Löfven misslyckas med sitt uppdrag att bilda regering kan uppdraget återigen gå tillbaka till någon av de borgerliga partiledarna. Och MP har tydliga villkor för att stödja en sån regering.

- Vi ser det som osannolikt, till och med uteslutet, att sitta i en regering som leds av M. Det är en ståndpunkt vi står fast vid. Sedan har vi försökt spela en konstruktiv roll i de här diskussionerna, för att se vilka alternativ det finns och hur vi skulle kunna gå framåt, säger Lövin till TT.

Begränsa SD:s inflytande

MP:s övergripande ambition är enligt Lövin att begränsa SD:s inflytande.

- Det är en väldigt viktig faktor i de här diskussionerna, säger hon.

- Men vi vill också vara en konstruktiv partner för att se till att Sverige kan få en regering. Samtidigt är det så att en Alliansregering, även om MP hypotetiskt skulle stödja den, skulle ju vara beroende av att SD släpper fram en budget. Det blir svårt, tillägger hon.

TT: En sådan konstellation skulle alltså kräva ett tydligt samarbete med S?

- Ja.

Enligt Lövin har MP under höstens turer i regeringsfrågan i grunden inte ändrat sin inställning. Huvudspåret för MP är fortsatt att tillsammans med S bilda en blocköverskridande regering i samarbete med C och L.

Konstruktiva Lööf-sonderingar

Hon tycker samtidigt att Annie Lööfs sonderingar, som avslutades i veckan, var konstruktiva.

- Jag tycker det var ett stort steg framåt, att vi faktiskt pratade politik och innehåll. Det är nödvändigt för att föra den här processen framåt.

TT: Vad ser du framför dig nu?

- Vår ingång från Miljöpartiets sida har ju varit densamma hela tiden. Vi ser en möjlighet till en bred blocköverskridande regering med tyngdpunkt i mitten, med S, C och L. Sedan finns det naturligtvis många ståndpunkter från olika partier som hittills har stått fast. Det är uppenbart för alla, men vi behöver gå vidare nu.