Statsminister Stefan Löfven (S) informerar riksdagens EU-nämnd om EU-toppmötet i Göteborg.
Statsminister Stefan Löfven (S) informerar riksdagens EU-nämnd om EU-toppmötet i Göteborg.

Lövtunn majoritet räddar Löfven inför EU-möte

Statsminister Stefan Löfven (S) får kritik av nästan hela oppositionen inför EU-toppmötet i Göteborg. De anklagar honom för att driva fram mer överstatlighet. Hans majoritet för att ställa sig bakom deklarationen om sociala rättigheter är lövtunn.

ANNONS
|

- Kritiken om att det skulle vara ny överstatlighet är en dimridå. De är inte intresserade av att diskutera sociala villkor, man säger det bara pliktskyldigt, säger statsministern till TT om oppositionens kritik efter att ha informerat riksdagens EU-nämnd om toppmötet.

Visst är majoriteten tunn, medger han, men det är ändå en majoritet.

- Det är så vi fattar beslut, säger Löfven som räddas av att Liberalerna spräcker oppositionens front.

ANNONS

Ulrika Karlsson (M) varnar för att deklarationen, kallad den sociala pelaren, i förlängningen öppnar för att mer makt flyttas till EU.

- Det är anmärkningsvärt att statsministern har drivit fram det med så tunn majoritet. Vi har en tradition av att ha bred samsyn i viktiga EU-frågor, säger Karlsson.

Löfven sade i mötet med EU-nämnden att han är glad och stolt över att det på fredag är dags för toppmöte om rättvisa, jobb och tillväxt i EU. Ett unikt möte, hävdar han, som han dessutom själv är en av initiativtagarna till.

- Det har hänt något i EU, insikten om att den sociala dimensionen måste få en större plats, säger Löfven och hävdar att det är helt avgörande för hela tilliten till unionen.

"Unikt toppmöte"

Löfven understryker att toppmötet inte bara är ett möte för EU-ländernas stats- och regeringschefer. Även representanter för civilsamhället, för arbetsmarknadsparter och unga är inbjudna, liksom riksdagspartierna.

ANNONS

På toppmötet ska EU-ledarna underteckna en deklaration med 20 principer för ökade sociala rättigheter. Denna sociala pelare handlar om tillträde till arbetsmarknaden, rättvisa arbetsvillkor och social trygghet. Det har EU tagit upp förut, men nu samlas det i ett dokument.

Varnar för överstatlighet

M, C, KD och SD varnar för att deklarationen leder till ökad överstatlighet i EU. De anser att EU-kommissionen kommer att använda den som stöd för lagförslag.

Centerpartiets Eskil Erlandsson säger att både han och Löfven med sin erfarenhet vet att politiska projekt som sjösätts förr eller senare fylls med innehåll. Så fungerar det.

- Då kan det i framtiden handla om att reglera arbetsmarknaden. Tycker vi om det? Nej, det gör vi inte, säger Erlandsson.

Han varnar för att till exempel en ultrakonservativ regering i Polen skulle kunna få inflytande över EU-direktiv och abortregler.

Även Kristdemokraterna har invändningar.

- Det här är ingen oskyldig social pelare vi ska fatta beslut om, säger Désirée Pethrus (KD).

ANNONS

Anständighet

Men Liberalernas Tina Acketoft håller inte med.

- Det är ett handslag för anständighet inom EU, det handlar inte om överstatlighet, säger Acketoft.

Sverigedemokraterna beklagar den "sociala pelaren".

- Sveriges folk får mindre inflytande över sitt eget land, säger Johnny Skalin (SD).

Löfven understryker att det inte handlar om mer makt till EU, men att det är viktigt med samarbete mellan EU-länder för att skapa bättre villkor för EU:s löntagare.

- Om inte politiken kan leverera blir risken stor för ökad populism och extremism.

TT
Fakta: EU-toppmötet i Göteborg

När? Fredag den 17 november

Var? Eriksbergshallen på Hisingen i Göteborg

Vem håller i mötet? Statsminister Stefan Löfven (S) och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Vilka kommer? Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritanniens premiärminister Theresa May och andra stats- och regeringschefer i EU. Ledarna i Tyskland, Finland och Cypern är de enda som hittills tackat nej.

Även arbetsmarknadens parter, politiker, organisationer och studenter deltar. Totalt väntas runt 200 deltagare. Uppemot 380 journalister från olika länder bevakar mötet.

Vad handlar det om? Fokus för mötet är att främja rättvisa jobb och tillväxt. Kallas för "det sociala toppmötet". På EU-språk innebär sociala frågor ofta att de är kopplade till arbetsmarknaden.

Hur går det till? Till skillnad från när EU-ledarna möts för toppmöte i Bryssel sker många av diskussionerna i seminarieform och kommer att webbsändas. Under den två timmar långa lunchen stänger EU-ledarna dock in sig för egna överläggningar. Då står en framtidsdiskussion om kultur och utbildning på menyn.

ANNONS