Inrikesminister Mikael Damberg samtalar med Peter Svensson, Johan Svensson och Robin Persson, som hjälper till med skogsbrandsläckningen utanför Hästveda.
Inrikesminister Mikael Damberg samtalar med Peter Svensson, Johan Svensson och Robin Persson, som hjälper till med skogsbrandsläckningen utanför Hästveda.

Lantbrukare i ny roll: "Man får ställa upp"

Vårbruket har lagts åt sidan, i stället jobbar lantbrukarna Johan Svensson och Robin Persson i en helt ny roll – de släcker skog. Släckningsarbetet ger dem som markägare en tankeställare.

ANNONS
|

- Nu står vårbruket still, tyvärr så lider det något enormt av det. Man får lösa detta, sedan får vi köra dygnet runt när vi kommer hem, säger Robin Persson, som har en gård i Loshult i Osby kommun.

När skogsbranden började sprida sig utanför Hästveda tidigare i veckan fick de frågan om de kunde hjälpa till. Det var ingen tvekan.

ANNONS

- Man får hjälpas åt. Det är väl lite så på landsbygden, där hjälps man åt, säger Johan Svensson från Visseltofta i Osby kommun.

- Vid kris så hjälper man till. Vi har grejerna till det, då får man ställa upp, säger Robin Persson.

Hårt slit

När inrikesminister Damberg (S) gör ett kort besök vid räddningstjänstens ledningscentral ute i skogen är det lunchpaus med hamburgare och mineralvatten. Visst är det hårt slit med brandsläckningen, berättar de, men det är lantbrukare vana vid.

Om de får betalt vet de inte ännu, men det utgår de ifrån. Hittills betalar de dieseloljan själva och det går åt 30 liter i timmen.

Arbetet är väldigt rökigt, men har hittills inte känts riskabelt. Uppgiften är att bevattna vägkanter och skog längs begränsningslinjerna runt brandområdet.

- Traktorn lär ju lukta rök i några månader, kläderna med, säger Robin Persson.

ANNONS

Nyttiga lärdomar

Eftersom de själva är markägare får de också med sig nyttiga lärdomar. För även deras skogar kan drabbas av bränder i framtiden. Då ska man veta var det går att hämta vatten och ha bra kartor över sina marker, konstaterar de.

Allra viktigast är att ha robusta vägar genom skogsmarkerna.

- Det kommer jag att se till hemma, att man kan ta sig fram. Utan skogsvägar kan branden bara ringas in och brinna upp. Finns det skogsvägar så kan vi släcka det, säger Robin Persson.

TT

ANNONS