Larmet inifrån: För låg nivå på polisaspiranter

Studenter på svenska polishögskolor är för dåliga.
Men på grund av politiska krav på fler poliser släpps de ändå igenom.
Det larmar poliser och lärare om i en granskning som Aftonbladets 200 sekunder gjort.

ANNONS
|

Polismyndigheten i Sverige har cirka 22 000 poliser anställda men flera politiska partier går till val på att dessa ska bli många fler. Men samtidigt som kraven på fler poliser ökar blir pressen på utbildningarna högre.

Det leder enligt 200 sekunders kartläggning till att allt fler olämpliga studenter släpps igenom utbildningen och ut i arbetslivet.

Det handlar om studenter som fuskat på prov men fortfarande fått stanna kvar, studenter som får utbrott och kallar kriminella för ”horungar”, studenter som inte kan tanka en bil och så vidare.

– Aspiranter trycks igenom och blir godkända trots att de inte uppfyllt kraven under aspiranttjänstgöringen och är en direkt fara för sina kolleger. Endast för att vi ska uppfylla kraven om 10 000 nya poliser, säger en anonym polis.

ANNONS

Bedömer snällare på grund av krav från politiker

Enligt kartläggningen som kollat på de senaste sju åren har 40 studenter fuskat på prov men fått stanna kvar, 15 studenter har sparkats efter säkerhetsklassning, 8 studenter har slutat för att de begått brott. Dessutom stod nästan hälften av alla platser tomma på utbildningarna under vårterminen.

– Ett av de värsta exemplen är väl spontant den studenten som sköt en lärare som figurerade en berusad person som vägrade släppa sin spritflaska. Då resonerade studenten att flaskan utgjorde ett livsfarligt vapen och valde att skjuta läraren, säger Johan Siverland, polis och lärare.

Kraven har sedan 2014 successivt sänkts i form av lägre krav på IQ-tester, ändrade fysiska krav och lägre krav när det kommer till gymnasiebetyg.

– Vi har inte råd att de inte kommer ut och börjar arbete. Kravet från politikerna är så höga att vi måste få fler poliser. Vi känner av pressen och bedömer snällare för att de är så usla, säger en annan anonym polis.

LÄS MER:S lovar 50 000 polisanställda om tio år

LÄS MER:Därför talar partierna så mycket om häktningar

ANNONS