En hejdundrande lasershow kallad "Aquanario", i Berlin 2013. Arkivbild.
En hejdundrande lasershow kallad "Aquanario", i Berlin 2013. Arkivbild.

Laser på nyår – miljövänligt men dyrt

Söderhamn satsar på laser medan Umeå bestämt sig för helt vanliga raketer. Åsikterna om hur det nya året ska firas in går isär bland landets kommuner. Och även om nyårslasern anses vara miljövänlig och tyst så är det inte alla som har råd.

ANNONS
|

- Nej, det handlar om en väsentligt högre kostnad än för pyrotekniska fyrverkerier, och vi har inte den budgeten, säger Nässjös kommundirektör Karl G Bartoll.

"Tillhör historien"

Den småländska kommunen har sedan millennieskiftet bjudit sina invånare på nyårsfirande med raketer. Men under det gångna året har Nässjö försökt hitta ett mer miljövänligt, säkert och tyst alternativ. Dock utan att lyckas. Enligt kommunen kostar en lasershow nämligen minst 200000 kronor. Ingen laser i år – men hur det blir i framtiden funderar kommunen fortfarande på.

ANNONS

- Vi är inte färdiga här än, samtidigt tycker vi att de pyrotekniska delarna tillhör historien.

"Får bort många som skjuter"

I Umeå väljer man däremot klassisk pyroteknik. Efter att ha utvärderat saken – med bland annat miljö och djur i åtanke– så faller valet ändå på helt vanliga raketer, enligt Martin Uddestrand, programkoordinator som hyrs in av Umeå kommun som nöjeskonsult vid större arrangemang.

- Fyrverkeri är vädertåligt, det tål det mesta. Ska man ha laser är att det bara koncentrerat på det området man kör lasern, så de Umeåbor som går ut på balkongen för att titta missar ju det totalt, säger han till TT.

Enligt Uddestrand bidrar ett stort fyrverkeri – som bekostas av lokala företagare – till att kommuninvånarna dessutom skjuter mindre egna raketer.

- Vi får bort många som skjuter från balkonger och gårdsplan. Att stå och konkurera med vårt stora fyrverkeri på sin gårdsplan är ju ingen hit.

ANNONS

"Ligger i tiden"

Den traditionella pyrotekniken går däremot inte hem i Söderhamn och Lidköping. Båda kommunerna väljer att satsa på lasershow i år.

- Det har kommit som önskemål från kommuninvånare. Det finns fördelar för både djur och människor som är rädda för ljudet, och miljön, säger Anna Ohlin Ek, biträdande chef för konst och kultur i Lidköpings kommun.

Lasershowen kostar kommunen 150000 kronor i år.

- Men ett traditionellt fyrverkeri kostar ungefär detsamma.

Anders Uddén, kultur- och fritidschef i Söderhamns kommun, tycker att laser "ligger i tiden".

- Ett fyrverkeri bränner man ju av, och sen är det klart. Men med lasern gör vi också en matiné på nyårsdagen.Fyrverkerier lever en gång – laser kan vi ta en sväng till.

ANNONS

Nej till både laser och raket

Boden, en kommun som tidigare fått stor uppmärksamhet av bland annat Djurens rätt för att man förra året ersatte fyrverkeriet med laser, skippar till och med lasern i år – trots att Boden faktiskt fyller hela 100 år på tolvslaget.

- Lasershow blir det inte. Det är relativt kostsamt att få till en tillräckligt bra lasershow, säger jubileumssamordnare Mats Olsson i Boden.

- Om man är på plats så kommer det vara festligheter. Men vad vill vi hålla som en överraskning.

TT

Fakta: Laser kräver tillstånd

Lasrar delas in i olika klasser beroende på hur allvarliga skador de kan orsaka. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns i huvudsak åtta laserklasser,

där den lägsta klassen inte orsakar skador alls medan den högsta, klass 4, kan ge permanenta synskador, kraftiga brännskador och även antända brännbart material.

Lasershower hamnar inom laserklass 3B, och kan vara skadliga om laserstrålen träffar ögon eller hud.

För att få använda lasrar i vissa klasser i samband med exempelvis lasershower eller på nattklubbar krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

När fria laserstrålar (laserstrålar som saknar strålstopp) används kan flygtrafiken störas, vilket medför att ett så kallat ”Notice to airmen” (Notam) ska utfärdas av Transportstyrelsen.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

ANNONS