Ledare för muslimsk friskola häktade

Flera ledamöter i den muslimska friskolekoncernen Al-Azhars ägarstiftelse har häktats misstänkta för en rad ekonomiska brott, avslöjar Aftonbladet.

ANNONS

En gryningsräd i onsdags ledd av Ekobrottsmyndigheten (EBM) resulterade i anhållan av fyra personer. Dagen innan hade en tidigare ledande person i ägarstiftelsen gripits.

Alla fem misstänks för grov trolöshet mot huvudman samt grovt bokföringsbrott. Den tidigare förre högt uppsatte personen misstänks dessutom för grovt penningtvättsbrott. Stockholms tingsrätt häktade samtliga i slutet av förra veckan.

- Nästa steg är förhör och analys av materialet, säger förundersökningsledaren och åklagaren Lisa Hermanrud på EBM till Aftonbladet.

ANNONS

De häktade nekar till brott.

Länsstyrelsen agerade

Länsstyrelsen i Stockholm, som är tillsynsmyndighet för Al-Azharskolans ägarstiftelse, lämnade i våras in en anmälan till EBM som nu har agerat på de uppgifterna, erfar Aftonbladet.

Enligt denna anmälan ska stiftelsens styrelse ha godkänt ett lån på tio miljoner kronor som misstänks bryta mot stiftelselagen. Efter kritik omfördelade stiftelsen lånet till andra bolag, också på ett otillåtet sätt.

Aftonbladet har inhämtat att investeringen på tio miljoner kronor rör ett företag som vill starta en muslimsk bank.

Kritiserats ofta

Al-Azhar driver friskolor med muslimsk inriktning på flera orter i landet och har varit i blåsväder förr. Att skolan i Vällingby i västra Stockholm hade könsuppdelade gymnastiklektioner väckte uppståndelse 2016.

Året därpå blev det känt att samma skola lät flickor använda skolbussens bakre dörr medan pojkarna fick kliva på i den främre. Men diskrimineringsombudsmannen slog fast att det inte var diskriminerande.

För ett drygt år sedan kritiserade Skolinspektionen Al-Azhar för att hålla bön under lektionstid, vilket strider mot skollagen.

TT
ANNONS