Linde tror att Turkiet ser att Sverige är seriösa i förhandlingarna. Arkivbild.
Linde tror att Turkiet ser att Sverige är seriösa i förhandlingarna. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Linde: Intensiva diskussioner med Turkiet

Intensiva diskussioner om Sveriges Natoansökan pågår inför försvarsalliansens toppmöte i Madrid som inleds på tisdag.
– Både Sverige och Finland har gått in med en konstruktiv attityd, säger utrikesminister Ann Linde i SVT:s Agenda.

ANNONS

På måndag leder statsminister Magdalena Anderssons statssekreterare en delegation från olika delar av regeringskansliet i ett samtal med Finland, Nato och Turkiet.

Ann Linde vågar inte lova en lösning under Natotoppmötet i Madrid, men ser positivt på samtalen.

– Det finns möjligheter att vi tar konkreta steg framåt, säger hon.

Linde tror att Turkiet ser att Sverige är seriösa i förhandlingarna, säger Linde.

Exempelvis har Sverige erkänt att Turkiet har stora problem med terrorism och sagt att Sverige är beredda att kämpa mot terrorismen. Sverige har också samma syn när det gäller den av EU, USA och Turkiet terrorklassade kurdiska gerillaorganisationen PKK, säger Linde.

ANNONS

– I en del saker har man olika syn, men man kan komma framåt ändå genom att man respekterar varandras olika ingångar. Till exempel att vi tar den oro som Turkiet har för terrorism på fullt allvar.

Inga framsteg enligt Erdogan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har samtidigt inte signalerat att det skett några framsteg för den svenska Natoansökan.

I ett telefonsamtal med statsminister Magdalena Andersson på lördagen upprepade Erdogan krav på Sverige att förändra sin attityd till kurdiska organisationer, enligt det turkiska presidentkansliet. Erdogan upprepade också krav om att kurder ska utlämnas, samt att svenska restriktioner för vapenhandel ska upphävas.

– Jag tror att man ska tänka på att det här är förhandlingar som pågår, säger Linde angående Ankaras utspel.

– Vad man ger uttryck för utåt är inte alls säkert att det är samma sak som inåt, fortsätter utrikesministern.

Nato påverkar vapenhandeln

Sverige har ett av världens starkaste regelverk kring vapenexport och varje enskilt beslut bedöms för sig, framhåller Linde.

– Om vi kommer in i en militärallians där vi ska försvara varandra kommer det att få effekter på varje enskilt beslut. Det avgörs från fall till fall, men självklart är det så att det påverkar om vi kommer att vara med i samma allians.

ANNONS

Förhoppningarna har varit att de svenska och finländska ansökningsprocesserna skulle kunna gå i mål under mötet i Madrid.

Samtliga 30 medlemsländer måste säga ja för att Sverige och Finland ska släppas in, men Turkiet förhalar och har ställt en rad krav för att säga ja.

Finlands president Sauli Niinistö sade i tisdags att det är inte troligt att man kommer att nå någon lösning före mötet i Madrid. De två länderna kommer inte lyckas komma överens med Turkiet i de pågående förhandlingarna innan dess, tror presidenten.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS