Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Davis, minister för Storbritanniens utträde ur EU, och Sveriges EU-minister Ann Linde möttes i Stockholm under onsdagen.

Linde: May måste ge fler svar om brexit

Tvistelösningar, EU-medborgare och handelsrelationer stod på dagordningen när David Davis kom till Stockholm. Men brexitministern avslöjade inga detaljer i Theresa Mays kommande linjetal om framtiden för relationerna mellan Storbritannien och EU.

EU- och handelsminister Ann Linde (S) hade hoppats att David Davis skulle komma till Stockholm med tydliga besked om vilken sorts relation som Storbritannien vill ha med EU efter skilsmässan 2019. Premiärminister Theresa May har lovat fler svar i ett linjetal på fredag – men Davis ville inte avslöja särskilt mycket om innehållet.

- Det är svårt för EU att förhandla när vi inte har någon samlad position från Storbritannien. May måste i sitt tal ta upp alla olika frågor på ett sätt som gör att vi kan börja förhandla, säger Linde efter mötet med Davis.

Från ord till handling

Linde och Davis diskuterade också det utkast till utträdesavtal som EU:s chefsförhandlare Michel Barnier lägger fram på onsdagen och som medlemsländerna har en vecka på sig att tycka till om. Enligt Davis kommer Storbritannien att vara generöst och positivt kring rättigheterna för EU-medborgare i landet, varav 100 000 är svenskar.

- Det är en av de viktigaste frågorna. Men det gäller att de positiva och generösa orden också går att omförhandla till legal text, annars är det inte mycket värt, konstaterar Linde.

Bland övrigt som avhandlades fanns en framtida tvistelösningsmekanism, som Davis säger sig anse vara en av de viktigaste frågorna för Storbritannien. Den framtida handelsrelationen var också uppe på bordet, men utan att brexitministern gick in på detaljer.

- Vi delar uppfattningen om att ett avtal mellan Storbritannien och EU måste vara mycket bredare än de existerande handelsavtal som finns i dag. Sveriges position är att vi vill se vilka praktiska problem som måste lösas hellre än att gå på stenhårda principer, säger Linde.

"Konstruktiva förhandlingar"

Lindes känsla, efter att ha lyssnat på en bister Michel Barnier i Bryssel i tisdags och träffat David Davis i Stockholm på onsdagen, är att de står väldigt långt ifrån varandra.

- Det är vi som medlemsländer som måste se till att det blir konstruktiva förhandlingar, så att det inte slutar med en krasch och en "no deal".