Den 26 april ska statsminister Stefan Löfven åter, som brukligt är på våren, svara på frågor i riksdagens konstitutionsutskott (KU) om regeringens arbete. Det är då ett år sedan han var där sist (bilden). Arkivbild.
Den 26 april ska statsminister Stefan Löfven åter, som brukligt är på våren, svara på frågor i riksdagens konstitutionsutskott (KU) om regeringens arbete. Det är då ett år sedan han var där sist (bilden). Arkivbild.

Löfven får svara i KU om ensamkommande

Statsminister Stefan Löfven (S) kallas till KU i vår. Han ska ge svar om den förra regeringens förslag att ge flera tusen unga ensamkommande en ny chans att stanna samt utrikesministerns uttalanden om den brittiska hanteringen av brexit.

ANNONS
|

Bland sju andra granskningsärenden som riksdagens konstitutionsutskott ska hålla öppna utfrågningar i denna vår finns regeringens styrning av Svenska kraftnät och den överraskande petningen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler förra våren.

Utfrågningarna startar den 4 april med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Han ska svara för regeringens beredning och hantering av den extra ändringsbudgeten och den så kallade gymnasielagen förra våren. Den gav uppskattningsvis 9000 ensamkommande unga en ny möjlighet att söka uppehållstillstånd. Senare ska även förra migrationsministern Heléne Fritzon (S) och statsministern frågas ut i samma ärende.

SD anmälde

Granskningen är en följd av en anmälan av Sverigedemokraten Mattias Karlsson. Karlsson har begärt att KU ska syna flera aspekter av den extra ändringsbudgeten och propositionen. En gäller om den ens uppfyllde villkoren för att få lämnas, en annan hur regeringen hanterade den skarpa kritik som Lagrådet yttrade om förslaget. Han vill också att KU ska gå igenom hur uttalanden av statsministern, om att ett nej är ett nej i den svenska migrationspolitiken, står sig mot gymnasielagen. Den innebar att även unga som redan hade fått avslag fick en ny chans.

ANNONS

Utrikesminister Margot Wallström frågas ut den 11 april om tre olika ärenden. Det rör sig om regeringens hantering av den utvärdering som gjordes av den svenska kampanjen till säkerhetsrådet, om ambassaders handläggning av migrationsärenden samt ett uttalande i vintras om hur brittiska politiker har skött arbetet med brexit.

Ostyrt kraftnät?

Två tidigare generaldirektörer för Svenska kraftnät, Mikael Odenberg samt efterträdaren Ulla Sandborgh ska frågas ut om regeringens styrning av myndigheten. Samma ärende ska även näringsminister Ibrahim Baylan (S) höras om.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ska förklara ut turerna kring petningen av Försäkringskassans generaldirektör i april 2018, då Strandhäll var socialminister. Hennes dåvarande statssekreterare Agneta Karlsson ska också höras om det.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kallas för att svara vad han visste om sin tidigare pressekreterares band till försvarsindustrin.

Sist ut är statsminister Stefan Löfven, den 26 april.

TT

Fakta: KU:s utfrågningar

Konstitutionsutskottet frågar ut:

Torsdag den 4 april

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Mikael Odenberg, f.d gd Svenska kraftnät

Måndag den 8 april

Förra migrationsministern Heléne Fritzon (S)

Förra statssekreteraren Agneta Karlsson

Ulla Sandborgh, f.d gd Svenska kraftnät

Torsdag den 11 april

Utrikesminister Margot Wallström (S)

Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Torsdag den 25 april

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Fredag den 26 april

Statsminister Stefan Löfven (S)

Källa: KU

ANNONS