Löfven och Linde KU-anmälda för nämndnobb

Moderaterna har anmält statsminister Stefan Löfven och EU- och handelsminister Ann Linde till KU för att ha sidsteppat riksdagens EU-nämnd inför viktiga möten.

ANNONS
|

Karin Enström (M) vill att konstitutionsutskottet granskar om det var rätt av statsministern att skicka sin statssekreterare till nämnden inför ett informellt toppmöte i Estland förra hösten där frågor om EU:s framtid skulle diskuteras. Statsministern nobbade nämnden, trots att Alliansen och Vänsterpartiet bett honom komma för att samråda. Löfven skickade alltså sin statssekreterare för att informera dem i stället. Det har, enligt Enström, inte skett tidigare inför ett toppmöte.

Vad gäller Ann Linde handlar det om att hon i nämnden inför ett ministermöte i maj förra året sade att en känslig fråga om EU:s kritik av Polens ändringar i rättssystemet bara skulle bli en punkt där EU-kommissionen informerade. Därför behövde hon inte samråda med nämnden om vilken linje hon skulle framföra.

ANNONS

Efter mötet gav hon i en radiointervju en annan bild av mötet. Hon sade att hon själv hade inlett en diskussion om Polen och vad EU borde göra, trots att hon tidigare uppgett att frågan inte alls skulle diskuteras och därför inte behövde något medskick från riksdagen.

TT
ANNONS