Löfven om SD:s krigsretorik: Påhittad kamp

Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson manar till kamp inför EU-valrörelsen och nästa riksdagsval. I ett Facebookinlägg gör han klart att det bara finns ett val: "seger eller död".

ANNONS
|

Mattias Karlsson, som är SD:s gruppledare i riksdagen, skriver i ett Facebookinlägg dagen efter valet att "Sverige är riktigt illa ute". Han drar paralleller till tidigare ockupationer av Sverige och "utländska fogdar" som "förtryckt befolkningen". Räddningen har alltid varit "en liten skara patrioter", skriver han och fortsätter: "Vi måste vara den skaran nu. Ödet har utsett oss denna gången". Han förutser en "existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad".

"Groteskt"

Inlägget, illustrerat med karolinska soldater, fick statsminister Stefan Löfven att markera under sin pressträff om regeringsbildade på onsdagseftermiddagen:

- Här har vi ett parti som i offentligheten anammat en ren krigsretorik. Det kan omöjligen krävas något som helst mer bevis för att Sverigedemokraterna aldrig bör ges stöd i denna påhittade kamp om liv och död eller få makt att avgöra Sveriges framtid, sade Löfven.

ANNONS

Liberalernas partiledare Jan Björklund tog också kraftigt avstånd från SD-inlägget.

- Det är ju groteskt, sade Björklund till TT efter Alliansens pressträff.

Ideologen

Författaren Anna-Lena Lodenius, expert på högerextremism, påminner om Mattias Karlssons tyngd i SD:

- Mattias Karlsson brukar ta ut svängarna mer än många andra i partiet, men inte så här mycket. Det krigiska elementet är ganska anmärkningsvärt. Och man ska komma ihåg att han är partiideologen, det är han som formulerar partiets politik och jobbar med idébyggen.

Anna-Lena Lodenius reagerar också på Karlssons historieskrivning:

- Att Sverige varit ockuperat är ju inte sant. Över huvud taget har det utländska inflytandet i Sverige varit på en ganska låg nivå. Man får se hans retorik som att framgången i detta val är första steget i ett segertåg, att klättra vidare och bli ännu större. Fienderna är andra kulturer och religioner och de politiker som svikit det svenska, säger Anna-Lena Lodenius.

ANNONS

"Pep talk"

Mindre än ett par timmar efter Löfvens markering mot SD återkommer Mattias Karlsson i ett nytt Facebookinlägg. I det gör han klart att han inte tar tillbaka ett ord, även om han förstår att inlägget kan "uppfattas som tillspetsat och dramatiskt för den som aldrig hört ett försök till pep talk". Karlsson skriver att Sverige under lång tid styrts av "uttalat internationalistiska partier", med följd att en allt lägre andel av befolkningen "har en svensk identitet och lojalitet". Han avslutar med: "Jag står fast vid att vi befinner oss i en politisk strid som i värsta fall skulle kunna sluta med den svenska nationalstatens upplösning".

TT

Fakta: SD:s valresultat

Sverigedemokraterna fick knappt 226000 röster i riksdagsvalet, motsvarande 17,6 procent, enligt det preliminära resultatet.

I riksdagsvalet 2014 fick partiet 12,87 procent av rösterna och har alltså ökat med 4,29 procentenheter.

Det återstår att se hur många riksdagsmandat SD får kommande mandatperiod. Partiet pendlar mellan 62 och 63 mandat under den preliminära rösträkningen.

SD har nu 49 mandat.

Källa: Valmyndigheten

ANNONS