Löfven pessimistisk om EU:s asylpolitik

Statsminister Stefan Löfven (S) verkar ha gett upp hoppet om att EU-länderna ska komma överens om asylpolitiken på nästa veckas toppmöte i Bryssel. EU:s permanente ordförande Donald Tusk vill inte säga ett knäpp om vad han tror.

ANNONS

Löfven sade efter ett lunchmöte med Tusk i Stockholm att han vill vara ärlig om utsikterna. Det blir mycket svårt att enas, enligt Löfven.

- Det ser inte så bra ut vad gäller möjligheterna att nå en överenskommelse på Europeiska rådet. Men vi måste fortsätta och jag uppskattar verkligen Tusks ansträngningar att försöka nå en lösning. Oavsett hur det nu går i juni så måste frågan fortsätta att diskuteras, sade Löfven när han och Tusk kom ut efter mötet, utan att svara på några frågor.

ANNONS

- Vi har förändrat vår lagstiftning så att vi i framtiden kommer att ha en långsiktig och hållbar migrationspolitik men vi behöver också en europeisk lösning, sade Löfven.

EU kan styra

När Moderatledaren Ulf Kristersson har fört fram förslag om att hans parti och Socialdemokraterna omgående borde sätta sig ner för att göra upp ramarna för den framtida svenska migrationspolitiken har Löfven svarat att det inte nyttar något till eftersom en uppgörelse i EU kan bli styrande för Sverige. Om en uppgörelse på EU-nivå dröjer blir Löfvens argument svagare.

Tusk sade just ingenting mer än att han hade tagit emot Löfvens synpunkter och att han uppskattade att ha kunnat göra det. Han sade inget alls om vad han gör för bedömning inför toppmötet. Tusk reste efter Stockholm vidare till Spanien och Italien. Han är under veckan på turné i EU-länderna inför toppmötet.

Asylläger

Motsättningarna inom EU om asylpolitiken är mycket stora, och en tvingande omfördelning allt mer osannolik i takt med att fler och fler länder slår in på en hårdare linje, anförda av länder som Ungern, Polen och Tjeckien, nu även med visst understöd av Italiens nya regering.

ANNONS

När Italiens nye premiärminister Giuseppe Conte nyligen besökte Frankrikes president Emmanuel Macron föreslog de asylläger utanför EU, till exempel i Nordafrika. Ett sådant förslag kommer att finnas med i diskussionerna när EU-ledarna träffas i Bryssel, visar ett utkast till toppmötesbeslut som nyhetsbyrån Reuters läst.

Enligt utkastet – som fortfarande kan ändras flera gånger fram till toppmötet – skulle man redan i asyllägren avgöra om en person är ekonomisk flykting eller i behov av internationellt skydd, vilket skulle kunna minska incitamenten att ge sig av på livsfarliga resor för att komma till EU.

TT
ANNONS