Luckor i den svenska lagen gör det möjligt för utländska medborgare att starta bolag som ägnar sig åt penningtvätt. Arkivbild.
Luckor i den svenska lagen gör det möjligt för utländska medborgare att starta bolag som ägnar sig åt penningtvätt. Arkivbild.

Luckor i lagen utnyttjas för penningtvätt

Hål i det svenska upplägget för att motverka penningtvätt gör det möjligt för utländska medborgare att göra just det, skriver DN.

ANNONS

Alla bolag som vill ägna sig åt verksamhet som skulle kunna utnyttjas för penningtvätt måste registrera sig hos Bolagsverket och Länsstyrelsen ska kontrollera personerna bakom dem. Personer som begått allvarliga brott kan nekas att bedriva verksamhet.

Men myndighetsgranskningen fungerar bara med svenska personnummer. För utländska medborgare är kontrollen närmast obefintlig, något som bland annat utnyttjas av ryska medborgare.

Bolagen använder utdrag ur bolagsregistret för att hävda att de står under svensk kontroll, något som ger dem möjlighet att öppna bankkonton och göra internationella affärer.

Företagen som säger sig syssla med "trustförvaltning" marknadsför Sverige som ett av de bästa länderna om man vill gömma kapital och undvika skatt. De svenska bolagen används som en respektabel fasad för offshorebolag i skatteparadis som Seychellerna och Panama.

ANNONS

Länsstyrelsen förstod 2016 att något var misstänkt men tyckte att det låg utanför deras kompetens och vände sig till finansdepartementet och Finanspolisen. Helena Landstedt på länsstyrelsen i Stockholm säger till DN att de inte fått något svar.

TT
ANNONS