Lugn valdag – med några undantag

Enligt polisens nationella valstab var valdagen fram till kvällen lugn. Men enstaka anmälningar har kommit in om misshandel och olaga hot.

ANNONS

Under söndagskvällen ska en valarbetare från Moderaterna ha blivit skallad utanför vallokalen i Hanaskog i Östra Göinge, rapporterar Kristianstadsbladet. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt misshandel och valarbetaren, en man i 35-årsåldern, har fått söka akut tandvård för sina skador.

Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge, fördömer misshandeln av partikamraten.

- Jag är mållös, finner inga ord. Att man kan bli misshandlad och skallad i Sverige utanför en vallokal 2018... det är helt sjukt.

ANNONS

Olaga hot

Två valarbetare och en väljare utsattes på förmiddagen för verbala hot utanför en vallokal i Nynäshamn i förmiddags. Enligt Expressen var det företrädare för Sverigedemokraterna som hotades av två unga män.

Enligt polisens hemsida skadades ingen fysiskt och händelsen utreds nu som olaga hot.

I Karlskoga kastade några yngre pojkar saker mot personer som köade för att komma in i en vallokal på eftermiddagen. Enligt anmälan till polisen kastade pojkarna små mjölkpaket på de köande och försvann sedan på cykel.

Polisen fick dock tag på pojkarna, som samtliga var under 15 år. Ingen anmälan om brott har upprättats och polisen har på sin hemsida rubricerat händelsen som "ofog".

"Hanteras på lokal nivå"

"Någon enstaka anmälan om olaga hot vid vallokal har kommit in, men sådana ärenden hanteras på regional nivå och det finns inga händelser som polisens nationella valstab har vidtagit några åtgärder kring", skriver Katarina Friskman, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter, i ett mejl till TT.

TT

ANNONS