Trafikkaoset är stort på flera håll i landet, här E4 vid Jönköping.
Trafikkaoset är stort på flera håll i landet, här E4 vid Jönköping. Bild: Mattias Landström/TT

Lugnare efter kökaoset: "Trafiken rullar"

Situationen har lugnat ner sig efter nattens trafikkaos – då många trafikanter tvingades övernatta i sina bilar. Men ett nytt oväder väntar på torsdagen.
– Det finns risk att man får stå i kö i flera timmar, säger Angelica Israelsson Silfver vid polisen.

ANNONS

Efter en stökig natt och morgon hade trafikläget lugnat ner sig strax efter lunch på de flesta håll.

På riksväg 55 i Östergötland är det dock fortsatt problem i södergående riktning, efter att en lastbilsolycka orsakat köer. Även i Jönköpings län har stora snömängder orsakat olyckor och köer i trafiken.

E4 mellan Huskvarna och Gränna var helt avstängd i fyra timmar under förmiddagen, men öppnades igen vid 11.30. Då hade alla personbilar som suttit fast kunnat köra vidare.

– Trafiken rullar, men väldigt långsamt. Både plogbilar och saltbilar behöver jobba med vägbanan, och det har varit väldigt många stillastående lastbilar som inte kommit i väg, säger Angelica Israelsson Silfver, presstalesperson vid polisen i region Öst.

ANNONS

"Kommit ikapp"

Samuel Nyström, räddningschef på räddningstjänsten i Jönköpings kommun, säger att de har ett intensivt dygn bakom sig.

– Det har lossnat och man har kommit ikapp med röjningar och annat. Vi har någon enstaka trafikolycka som vi är ute på, men problemen med köer och annat har vi inte längre, säger han.

Även på flera platser i Västra Götaland har det varit stora trafikproblem och långa köer, bland annat på E20 söder om Mariestad där bilister satt fast i köer i flera timmar. På riksväg 47, som går mellan Trollhättan och Oskarshamn, stod omkring 200 lastbilar stilla på onsdagsmorgonen.

Strax efter lunch meddelade polisen dock att läget går åt rätt håll på samtliga av de drabbade vägarna.

Polisen: Ta ansvar

– Nu rullar trafiken på riksväg 26 och 47 där det tidigare varit begränsad framkomlighet. Men det köar lätt upp eftersom det ändå blir lite avåkningar här och där, där det är dåligt väglag, säger Caroline Karlsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

– Så vår uppmaning är fortsatt att vi avråder från att köra bil i de här områdena.

Många trafikanter tvingades övernatta i sina bilar efter att ha fastnat i kilometerlånga köer under tisdagskvällen. Inför att ett nytt oväder väntas på torsdagen betonar Angelica Israelsson Silfver vikten av att ta personligt ansvar.

ANNONS

– Se till att ha vinterdäck och fundera på om man verkligen behöver ge sig ut i trafiken. Måste man absolut ge sig ut behöver du ha med dig varma kläder, dryck, mat och snöskyffel, säger hon och tillägger:

– Det finns risk att man får stå i kö i flera timmar.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) håller pressträff klockan 18 med anledning av trafikkaoset, enligt ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Köer av bilar och lastbilar på E4 norrgående utanför Jönköping.
Köer av bilar och lastbilar på E4 norrgående utanför Jönköping. Bild: Mattias Landström
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS