Genom att infektera öringar med larver från flodpärlmusslor hoppas man få musselbeståndet att öka. Arkivbild.
Genom att infektera öringar med larver från flodpärlmusslor hoppas man få musselbeståndet att öka. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Lyckad återplantering av flodpärlmusslor

ANNONS

Sedan flera år tillbaka har den fridlysta och sällsynta flodpärlmusslan återplanterats i bäckar utanför Göteborg. Nu har projektet gett utdelning: I veckan hittades för första gången levande flodpärlmusslor i bäckarna rapporterar Vetenskapsradion i P1.

En förutsättning för musslans överlevnad är öring eller lax. Vid fortplantning sätter sig mussellarverna som parasiter på gälarna. I projektet fångas unga öringar in som sedan infekteras med mussellarver, genom att hålla gravida musselhonor tillsammans med fiskarna i vattenkar i bäcken.

Öringarna släpps sedan fria och efter tio månader släpper musslorna från fiskarnas gälar och lever vidare på botten.

Enligt Vetenskapsradion anser Håkan Söderberg, koordinator för nationella åtgärdsprogrammet för flodpärlmusslor, att detta är mycket goda nyheter och att det ger hopp om att metoden kan fungera på fler platser i landet.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS