Julen kan vara en stor prövning för ensamma, utsatta barn. Arkivbild.
Julen kan vara en stor prövning för ensamma, utsatta barn. Arkivbild.

Många barn känner oro inför julen

Redan veckan före julhelgen har Bris fått flera samtal från barn som oroar sig inför julen och hur den ska bli med vuxna som dricker för mycket. Hjälptelefon, chatt och mejl är öppna hos Bris under julafton och nyårsafton då behovet är extra stort.

ANNONS
|

Under julen räknar Bris med att få in omkring 1200 mejl och samtal från barn och unga som mår dåligt. Men redan inför ledigheten hör många av sig med tankar kring hur julen ska bli med vuxna som dricker för mycket, familjekonflikter, ensamhet och ekonomisk utsatthet.

- Vi får in ungefär lika många samtal året om men de många förväntningar på vad julen ska vara gör att känslorna blir extra påtagliga och akuta, säger Sara Walker, kurator på Bris.

ANNONS

En anledning till att jul- och nyårshelgerna är särskilt påfrestande för dem som tampas med ångest och oro är att både skolans elevhälsovård och ungdomsmottagningarna är stängda. Under julen tillbringar också många barn mer tid än vanligt med sin familj, vilket bäddar för konflikter.

- Vi försöker möta behovet av stöd genom att hålla en livechatt där barnen kan lufta sina frågor och funderingar inför julen. Vår hjälptelefon, chatt och mejl är också öppna som vanligt även på julafton och nyårsafton, säger Sara Walker.

Bland de barn som kontaktar Bris finns de som aldrig delat med sig av sina känslor och tankar tidigare. Första steget blir då att lyssna ordentligt och ta problemen på allvar, något som många vuxna behöver bli bättre på, enligt Walker.

- Barn tar väldigt mycket ansvar för vuxnas mående och drar sig därför för att berätta om sina problem. Det är viktigt att våga fråga hur barn mår och orka lyssna på svaret, även om det är jobbigt att höra.

ANNONS
TT

Fakta: Så kan du hjälpa

Var en god förebild. Kanske går det till exempel att låta bli alkohol på julen.

Bygg en bra relation och en bra dialog med barn i din närhet. Då är det större chans att barnet berättar om något inte känns bra.

Reagera. När du ser att ett barn mår dåligt eller bli utsatt på något sätt, se till att du tar en stund med barnet och frågar hur hen mår. Stanna upp och visa att du lyssnar. Stå kvar, även om barnet berättar saker som känns jobbiga att höra. Förmedla till barnet att du som vuxen kan hjälpa.

Skam- och skuldbelägg inte barnet. Många barn tar på sig stort ansvar för vuxnas beteende och lägger ofta skuld på sig själva. Därför är det viktigt att avlasta barnet i det.

Agera. Du som vuxen bör agera direkt om du ser att ett barn far illa. Det kan handla om att säga till andra vuxna som beter sig illa, eller att till exempel se till att ett barn får stöd från socialtjänsten om hen behöver skydd.

Sök stöd. Ibland kan det vara svårt att veta hur du som vuxen ska agera. Alla vuxna som känner oro för ett barn i sin närhet kan ringa Bris vuxentelefon och få råd och stöd.

Källa: Bris

ANNONS