Merparten av alla bedrägeribrott består av någon form av identitetsintrång. Arkivbild.
Merparten av alla bedrägeribrott består av någon form av identitetsintrång. Arkivbild.

Många bedrägerier utreds inte i Stockholm

Polisens bedrägeriutredare i Stockholm går på högvarv. Anmälningarna strömmar in – med konsekvensen att mindre omfattande ärenden läggs på hög.

ANNONS
|

Antalet anmälningar har ökat med 15 procent sedan förra året. Stockholmspolisen tar emot 100–150 nya ärenden varje dag, och har 8000 ärenden att hantera (ett ärende kan bestå av flera anmälningar).

"Samtidigt har resursläget varit ansträngt under hösten och vi har därför fattat det här beslutet", säger Jessika Nilsson, chef vid bedrägerisektionen vid Stockholmspolisen, på polisens hemsida.

Prioriteringsbeslutet gäller sedan oktober och fram till och med årsskiftet. Undantag från riktlinjerna kan göras om det anses motiverat.

"Beslutet betyder inte att vi inte utreder alla brott. Vi handlägger samtliga ärenden. Däremot betyder prioriteringen att det ibland kan ta längre tid innan vi utreder vissa ärenden", säger Jessika Nilsson på hemsidan.

ANNONS

Bevis hämtas inte in

Enligt Sveriges Radio Ekot innebär beslutet att bevismaterial i normalfallet inte hämtas in i ärenden som understiger 5000 kronor.

Anmälningar som för tillfället lämnas utan åtgärd gäller vd-bedrägerier, mobiltelefonabonnemang, romansbedrägerier, utländska investeringsbedrägerier och tankkort.

Jessika Nilsson uppger för Ekot att dessa ärenden fortfarande ligger öppna och kommer att utredas så småningom. Hon lyfter fram den tunga arbetsbördan som följt på det stora inflödet.

- Så vi behövde hantera det här för att göra det bästa för målsägande men samtidigt ha en bra arbetsmiljö. Så det här var ett sätt att hantera det helt enkelt, säger hon till Ekot.

Ökning mot 2017

I oktober anmäldes 25332 bedrägeribrott nationellt, fördelat på 15638 ärenden. 6084 av brotten anmäldes i polisregion Stockholm.

Jämfört med de första tio månaderna 2017 har anmälningarna i landet ökat med drygt 23 procent, enligt Nationellt bedrägericenters oktoberrapport.

TT

Fakta: Anmälda bedrägerier

Mellan januari och oktober i år har det anmälts 209342 bedrägeribrott i hela landet. Det innebär ett betydligt högre inflöde än 2017, då det totalt anmäldes 200913 bedrägeribrott nationellt.

Under 2016 anmäldes 200751 bedrägeribrott.

Över hälften av bedrägeribrotten består av någon form av identitetsintrång. Under 2017 anmäldes det runt 120000 brott som klassas som id-intrång, att jämföra med drygt 125000 under de första tio månaderna i år.

Exempel på id-intrång är kreditinköp i andra personers namn eller så kallade CNP-bedrägerier där stulna kortuppgifter används för köp online.

Källa: Nationellt bedrägericenter

ANNONS