Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fler än tio personer har gripits i samband med ett tillslag mot ett narkotikanätverk. Arkivbild.

Många gripna i internationell knarkhärva

Fler än tio personer har gripits, varav två i Sverige, i samband med ett tillslag mot ett nätverk som misstänks ha smugglat 1,5 ton narkotika i Europa. En person sitter häktad i Sverige.

Narkotikan som misstänks ha smugglats under de senaste två åren är amfetamin och kokain.

Tillslaget kunde göras efter gemensamma insatser från polisregion Syd, polisens nationella operativa avdelning samt en rad andra länder i samarbete med Europol.

"För att komma åt de riktigt stora ligorna krävs det att svensk polis samarbetar med andra länders brottsbekämpande myndigheter", säger Jimmy Arkenheim, tf sektionschef på sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet i polisregion Syd, i ett pressmeddelande.

Utredningen har pågått sedan oktober 2016 och gripanden och tillslag har skett på flera platser i Europa. Under den senaste operationen, som skedde i Wuppertal i Tyskland den 21 juni, genomfördes 18 husrannsakningar där polisen beslagtog sex bilar, en motorcykel, 110 000 euro i kontanter samt två klockor värda 500 000 euro vardera. Dessutom förstördes en marijuanaplantage med hundratals växter, och en stor mängd droger med destination Sverige och Danmark beslagtogs.