Många lärare funderar på att lämna yrket

Mer än varannan lärare har övervägt att lämna yrket under det gångna läsåret. Det visar en undersökning som Lärarnas riksförbund har gjort.

ANNONS
|

Det står sedan tidigare klart att lärarbristen i Sverige väntas bli värre under kommande år. I december förra året släppte Skolverket en rapport där man konstaterade att skolorna behöver rekrytera omkring 77000 lärare och förskollärare under de kommande fem åren.

- Det är mycket oroväckande. Vi behöver ju ha fler lärare. Därför måste vi få alla i yrket stanna kvar, locka tillbaka dem som har slutat och samtidigt rekrytera nya, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund.

ANNONS

Oroväckande siffror

- Så kan det säkert vara. Men tittar man traditionellt på läraryrket, så är det ett yrke med väldigt låg rörlighet. Du blir lärare, börjar arbeta på en skola och sen är du kvar. De allra flesta lärare känner att de gör ett väldigt meningsfullt arbete.

- Därför tycker jag att siffrorna är mer oroväckande än vad det kanske hade varit i något annat yrke där man vet att rörligheten är hög.

I undersökningen uppger även en av fyra grundskolelärare att undervisningsgrupperna har ökat medan en av tre säger att klasserna har blivit större.

Fahlén: "Allvarligt"

Åsa Fahlén anser att dessa siffror belyser ett problem som annars ofta hamnar i skuggan av frågan gällande lärarnas ökande administrativa arbetsuppgifter. Fler undervisningsgrupper innebär sämre förutsättningar för lärare och elever att etablera en förtroendefull kontakt mellan varandra.

- Om man inte får chansen vare sig som elev eller lärare att bygga de här förtroendefulla relationerna så minskar man möjligheterna till en god kunskapsutveckling, det är jätteviktigt.

ANNONS

Att det är just grundskolelärare som upplever problem av den här sorten är allvarligt, säger Åsa Fahlén.

- Får du en bra start, då har du en stabil kunskapsgrund att stå på och du klarar dig bättre längre fram i utbildningen, även om du hamnar i en större klass.

TT

Fakta: Undersökningen

Lärarnas riksförbund har frågat en lärarpanel om man någon gång under läsåret 2017/18 funderat på att sluta som lärare. Svaren enligt följande:

Frågan har ställts via förbundets lärarpanel som inte är en självrekryterande webbpanel. Alla medlemmar tillfrågas om de vill ställa upp. I panelen görs obundna slumpmässiga urval för att någon som tackat ja inte ska veta eller påverka vilka undersökningar densamme inbjuds att delta i. Till denna undersökning var bruttourvalet 2500 medlemmar. Svarsfrekvensen låg på 40 procent.

Källa: Lärarnas riksförbund.

ANNONS