Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vattentornet i Hyllie i Malmö före och under Earth hour 2016. Arkivbild.

Mörk timme för ljusare framtid

Klockan 20.30 i kväll blir det mörkt igen. Det är dags för Earth hour.

Miljömanifestationen startades av Världsnaturfonden (WWF) i Australien 2007 och har bara vuxit sedan dess. I år deltar fler än 250 av Sveriges 290 kommuner vid sidan av storstäder som London, Moskva, Sydney och Rom.

En av kommunerna som deltar är Kiruna. Kommunen tjuvstartade med att bjuda alla skolbarn på vegetarisk lunch i matsal med släckta lampor.

- Det är klart att vi är med! Tekniska verken släcker ner gatubelysningen i centrala Kiruna, berättar Marie Fors, utredare som hållit i kommunens planering.

Den vegetariska skolmaten passar bra ihop med WWF:s arbete för att minska utsläppen från fem viktiga B – biffen, bilen, bostaden, butiken och börsen. Ett arbete som pågår hela året.

- Det viktiga är ju vad man gör resten av året, säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén, som ändå kommer att tillbringa Earth Hour hemma med stearinljus och sin fru.

Han tycker att det är fantastiskt att manifestationen som är inne på tolfte året inte tappat i kraft.

- Det som är häftigt är att det är en gräsrotsrörelse som startade som ett rop på åtgärder från medborgare och bara fortsätter att växa. På klimatområdet finns det inget som kommer i närheten.