M föreslår betald polisutbildning

Moderaterna vill satsa 5,6 miljarder kronor mer nästa mandatperiod på polisen. Pengarna ska gå till betald polisutbildning, statlig lönesatsning samt en mer flexibel utbildning med fler vägar in för andra yrkesgrupper.

ANNONS
|

- Vi har en akut polisbrist just nu. Det är många som lämnar yrket trots att de inte går i pension och vi har polisplatser som står tomma. Det här är en grundläggande statlig kärnuppgift. Om inte staten klarar av att rekrytera och behålla poliser som kan lösa allvarliga brott, då kommer människors förtroende för all statlig verksamhet att försvinna, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till TT.

Högre lön

Moderaterna vill därför satsa 4,3 miljarder kronor på att rekrytera fler poliser. Målet är 10000 fler polisanställda 2024. För att göra yrket mer attraktivt så att fler söker och fler vill stanna i yrket föreslår M därutöver en riktad lönesatsning på 1,1 miljarder kronor. Det handlar i genomsnitt om 3000 kronor mer i månaden i lön.

ANNONS

Därutöver föreslår M 200 miljoner kronor för att göra polisutbildningen betald. Det ska ske genom att en femtedel av studielånen skrivs av varje år i fem års tid.

Fler utbildningsorter

Dessutom vill M reformera polisutbildningen och göra den mer flexibel med särskilda inriktningar på utredningsverksamhet respektive poliser i yttre tjänst. Vägarna till polisyrket ska också bli fler. Personer med annan yrkeskompetens ska kunna få en anpassad polisutbildning. Det kan till exempel gälla it-specialister, psykologer och ekonomer.

Moderaterna välkomnar regeringens planer på att inrätta ytterligare utbildningar i Malmö och Västsverige.

- Vi utesluter inte att det kan bli aktuellt med ytterligare orter, säger partiets talesperson Tomas Tobé (M).

Beröm för lönehöjning

Enligt Moderaterna så räcker inte de pengar som regeringen aviserat för att nå de uppsatta målen om 10000 fler polisanställda 2024.

Förslaget får både ris och ros från Polisförbundet. Höjningen av lönerna och möjligheten att få utbildningen betald välkomnas.

"En uppvärdering av polisyrket med högre löner är helt nödvändigt för att mota polisbristen och locka fler till yrket" säger ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

ANNONS

Kan få motsatt effekt

Polisförbundet är däremot mycket kritiskt till att polisutbildningen skulle delas upp i utredningstjänster respektive yttre tjänst. Det kan till och med få den oönskade effekten att fler lämnar polisen, tror Lena Nitz.

"Att dela upp utbildningen i två spår kommer att splittra kåren och leder till sämre möjlighet för polisen att genomföra sitt uppdrag", säger hon och tar upp ett exempel från Malmö där utredningsläget stundtals varit så akut att poliser som jobbar ute fått hjälpa till med utredningarna i stället för att patrullera. Den flexibiliteten behövs även framöver.

"De insatser som poliser i ingripandeverksamheten genomför kan vara helt avgörande för det fortsatta utredningsarbetet och möjligheten att väcka åtal. Uppdelningen mellan inre och yttre tjänst är därför till viss del förlegad".

TT

Fakta: Moderaternas förslag

Fler poliser - 4,3 miljarder kronor nästa mandatperiod.

Särskild lönesatsning - 1,1 miljarder kronor.

Betald polisutbildning genom avskrivning av studielån - 200 miljoner kronor.

Mer flexibel polisutbildning.

Fler vägar in i polisyrket.

Källa: Moderaterna.

ANNONS