M-ledaren försöker bilda Alliansregering

Moderatledaren Ulf Kristersson har två veckor på sig att sondera läget för att bilda en ny regering.

ANNONS
|

Ulf Kristersson konstaterar att det är ett mycket svårt och låst läge i regeringsfrågan.

- Om alla står fast i sina intagna positioner kommer vi aldrig att få en regering. Men så kommer det inte att bli, säger han.

- Det är min uppgift att se till att låsningar byts till lösningar.

ANNONS

Kristersson har fått ett öppet mandat av talmannen Andreas Norlén och kan sondera med vilka partier han vill. Han tänker dock inte prata med Sverigedemokraterna, utan i första hand inleda samtal med de andra Allianspartierna och med Socialdemokraterna.

Logiskt

Statsminister Stefan Löfven (S), som röstades bort i riksdagen förra veckan, tycker att det är logiskt att talmannen gett Kristersson sonderingsuppdraget:

"De borgerliga partierna valde att avsätta regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna. Det finns då en logik i att Kristersson får i uppdrag att klargöra hur hans regeringsalternativ ser ut", skriver Löfven i en kommentar och upprepar att han inte tänker vara stödparti åt en Alliansregering.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kräver inflytande över politiken för att inte rösta nej till varje försök till regeringsbildning. Och Centern och Liberalerna tänker inte sitta i en regering som ger SD inflytande.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman tror att det blir mycket svårt för Kristersson att lyckas med alla dessa motstridiga krav.

- Givet att SD står fast vid sitt ord och att C och L håller fast vid sitt ord, så ser det ganska mörkt ut, men nu ska vi väl ge honom den tiden han fått av talmannen att köra sina alternativ in i kaklet, för att citera honom själv, säger Ygeman.

ANNONS

Tolereras

Norlén ställer inga krav på att Ulf Kristersson ska kunna visa att han får igenom en budget i riksdagen. Det enda krav han ställer är att statsministerkandidaten ska tolereras av riksdagen, alltså att inte fler än hälften röstar nej.

Men det är lättare att bli vald till statsminister än att få igenom sin budget. Den som aspirerar på att bli statsminister bör därför överväga hur hen ska få igenom sin budget, anser Norlén.

- För det är ingen mening att bli vald till statsminister om man sedan inte kan regera, säger han.

Allianspartierna, som har 143 mandat mot de rödgrönas 144 och Sverigedemokraternas 62, är splittrade i synen på vilket stöd en Alliansregering ska ta från Sverigedemokraterna.

Men Kristersson tonar ned sprickan.

- Vi har fortsatt goda samtal i Alliansen. Vi är överens om allt det som ni inte rapporterar om, sade han till journalister.

ANNONS

Andrahandsalternativ

Tidigare på dagen öppnade Centerledaren Annie Lööf för andra alternativ än en ren Alliansregering. Hennes andrahandsalternativ är "en form av samlingsregering med ett eller flera Allianspartier och Socialdemokraterna".

Det väckte uppmärksamhet att hon talade om andrahandsalternativ. Men Kristersson tonar även ned detta.

- Jag uppfattar inte att hon menar något annat än vad hon har sagt tidigare, säger han.

TT

Fakta: Vägen till en ny regering

Den 25 september röstade riksdagen bort statsminister Stefan Löfven i statsministeromröstningen.

Talman Andreas Norlén arbetar nu med att ta fram förslag till ny statsminister och har gett Moderatledaren Ulf Kristersson i uppdrag att sondera möjligheten att bilda en ny regering.

Ulf Kristersson ska senast den 9 oktober ge en lägesrapport till talmannen och senast den 16 oktober slutrapportera sitt uppdrag.

När talmannen anser att han hittat en statsministerkandidat lägger han fram ett förslag på statsminister i kammaren. Då uppger han samtidigt vilka partier som ska ingå i regeringen. Förslaget bordläggs ytterligare en gång i kammaren och vid det tredje sammanträdet röstar riksdagens ledamöter om förslaget.

Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar mot talmannens förslag till ny statsminister går det inte igenom. I annat fall är det godkänt.

Om förslaget blir nedröstat måste talmannen prata med partiledarna igen och komma med ett nytt förslag. Talmannen har fyra gånger på sig. Röstar riksdagen ner alla förslag till ny statsminister ska extra val hållas. Hittills har riksdagen alltid godkänt talmannens första förslag.

Källa Riksdagen

ANNONS