Moderaternas ekonomiske talesperson Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.
Moderaternas ekonomiske talesperson Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.

M och KD vill ge mer till polisen

M och KD vill ge polis och äldreomsorg mer pengar i vårändringsbudgeten. De sparar i stället på bland annat klimatsatsningar.

ANNONS
|

Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) lägger fram en gemensam motion med förslag på ändringar i regeringens vårändringsbudget.

M:s ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att regeringen gör helt fel som tar 232 miljoner kronor från polisen i den liggande budgeten för 2019.

- I en tid då otrygghet och brottslighet ökar så skickar det helt fel signaler, säger hon.

ANNONS

Regeringen har dock pekat på att de pengarna överförs till Kriminalvården eftersom den myndigheten samtidigt får överta ansvaret för olika transporter från polisen.

Får behålla

M och KD föreslår i sin motion att polisen får behålla de 232 miljoner kronorna, samtidigt som Kriminalvården får behålla sitt tillskott.

M och KD är också kritiska till att regeringens vårändringsbudget tar 330 miljoner kronor som kommunerna skulle använda till äldreomsorgssatsningar.

- Det är anmärkningsvärt att regeringen drar ned på satsningar som skulle leda till bättre personalkontinuitet och ökat social innehåll i äldreomsorgen, säger KD:s ekonomiske talesperson Jakob Forssmed.

Regeringen har hävdat att det handlar om statliga pengar som kommunerna ändå inte ansökt om.

- De har ju inte varit sökbara. Regeringen har suttit på händerna och inte gjort någonting, säger Forssmed.

M och KD står fast vid att flygskatten bör avskaffas och vill också stoppa en höjning av kemikalieskatten.

ANNONS

De två partierna vill i stället göra besparingar i regeringens klimat- och miljösatsningar i vårändringsbudgeten. De säger till exempel också nej till ökat anslag för Arbetsförmedlingen och sänkta arbetsgivaravgifter, samt vill se en långsammare ökning av antalet lärarassistenter.

"Saknar riktning"

Regeringens vårändringsbudget innebär förändringar i den budget för 2019 som riksdagen antog i december, innan regeringsförhandlingar efter valet var klara.

Den budgeten byggde på förslag från M och KD, till exempel sänka inkomstskatter, mer pengar till polis och försvar, men mindre till klimat och miljö.

Med vårändringsbudgeten vill regeringen lägga mer pengar på bland annat miljö och klimat, samt ha kvar flygskatten.

Den rödgröna regeringens nya samarbetspartier C och L har också drivit igenom bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för unga under 18 år och fler lärarassistenter i vårändringsbudgeten

Forssmed tycker att den "koalitionen" saknar en gemensam riktning.

- Det visar att när man ska få ihop det här samarbetet så är det från viktiga välfärdsverksamheter som man tar från, säger han.

När det gäller regeringens vårproposition med riktlinjer för de kommande årens ekonomiska politik, så kommer M och KD att lägga fram var sin motion.

ANNONS

TT

ANNONS