Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är beredd att lägga fram en moderat budgetmotion om Alliansen inte kan enas om ett gemensamt budgetförslag. Arkivbild.

M pressar Alliansen i budgetstriden

Moderaterna vill att Alliansen lägger fram ett gemensamt budgetförslag, som sannolikt skulle röstas igenom i riksdagen med stöd av SD. Om Alliansen inte kan enas går M fram med en egen budgetmotion.

- Vi önskar självklart att Alliansen ska lägga en gemensam budget. Blir det inte så, kommer Moderaterna att lägga fram sina förslag, säger M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

En Alliansbudget har stor chans att få majoritet i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna. Partiets ekonomiskpolitiske taleperson Oscar Sjöstedt uppger att det "inte är alltför osannolikt" att SD skulle rösta för ett sådant Alliansförslag.

Svantesson ser inga problem med att driva igenom Alliansens ekonomiska politik med hjälp av SD.

- Jag ser inte hur det kan vara ett problem att den politik det finns störst stöd för ska vara den politiken som också får lov att styra i en budget, säger hon.

För tidigt, enligt C

En regering måste lägga fram en budgetproposition på riksdagens bord senast den 15 november. För närvarande ser det ut som Sverige fortfarande kommer att ledas av Stefan Löfvens övergångsregering då.

En övergångsregering förväntas bara lägga fram en budgetproposition som inte innehåller kontroversiella eller nya satsningar. Partierna i riksdagen kan dock svara med att lägga fram budgetmotioner med egna förslag, som då ställs mot övergångsbudgeten.

Centern och Liberalerna anser att det är för tidigt att prata om en Alliansbudget redan nu, innan en ny regering bildats. För dem är det också känsligt att vara beroende av SD för att få igenom sin politik.

Om inte Alliansen kan enas är M redo att gå fram med en egen budgetmotion. Även en sådan motion skulle kunna gå igenom riksdagen med stöd av SD och KD. Det förutsätter dock att C och L inte röstar med de rödgröna.

Inte slutet?

Moderaternas Elisabeth Svantesson tror inte att det blir slutet för Alliansen om M lägger en egen motion. Hon påpekar att Allianspartierna har lagt fram egna budgetmotioner under nästan hela förra mandatperioden.

Även Kristdemokraterna vill att Alliansen lägger fram ett gemensamt budgetförslag.

- Jag ser inte riktigt skälen till att man ska avstå från att få igenom sin politik, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Hon tror också att Alliansen skulle stärka sina aktier som regeringsalternativ om den får igenom sin budgetpolitik.

- Att se vilket stöd det finns för en viss budget i riksdagen kan också vara en indikation på vilka man menar bör styra Sverige. Så är det helt klart, säger Busch Thor.

V varnar

Statsminister Stefan Löfven (S), som leder en övergångsregering, fortsatte på onsdagen med sina enskilda samtal med alla partiledare utom SD:s. Inget tyder på att han på måndag kommer att föreslå en ny regering till riksdagens talman.

Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström tycker att allt fokus nu måste ligga på regeringsfrågan och inte på budgetfrågan.

- Vi måste ta saker i rätt ordning, säger han.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt varnar för att inleda en stor politisk strid om olika budgetförslag. Han tycker det är bättre om Alliansen och de rödgröna enas om övergångsbudgeten och att en ny regering därefter gör ändringar i budgeten.

- Risken nu, om man lägger helt olika budgetförslag med en massa ny politik, är att det blir en ganska svår situation som försvårar regeringsbildningen, säger han.