Franska En marches generalsekreterare Stanislas Guerini vid Liberalernas riksmöte i Västerås.
Franska En marches generalsekreterare Stanislas Guerini vid Liberalernas riksmöte i Västerås.

Macrons parti vill samla både S och L

De högernationalistiska krafterna i Europa innebär en enorm utmaning för demokratin i det kommande EU-valet, varnar franska En marches generalsekreterare Stanislas Guerini.

ANNONS
|

Stanislas Guerini gästade Liberalernas riksmöte i Västerås i helgen. Dessförinnan träffade han Socialdemokraterna i Stockholm.

- En marche har aldrig varit på besök i Sverige, så det är ett misstag vi ville rätta till. Vi träffar flera partier med budskapet att vi måste nu samla människor som tror på Europa. Det har brustit under många år vad vi vill med EU, säger han.

ANNONS

Mittenpartiet, som numera heter La république en marche, är starkt proeuropeiskt med målsättningen att förnya och blåsa liv i freds- och frihetsprojektet EU.

- Ta tillbaka kontrollen av Europa. Det är vad medborgarna efterfrågar, säger Guerini.

Siktar högt

Det unga partiet, som bildades så sent som 2016 och bar fram Emmanuel Macron till presidentposten året efter och erövrade egen majoritet i nationalförsamlingen, gör sitt första EU-val.

- Målet är 20 platser i parlamentet, säger Guerini.

Väl därinne vill En marche skapa något nytt, precis som man gjorde i fransk politik, där man ritade om den politiska kartan. Det blir inte lika lätt i EU-parlamentet, men målsättningen är att skapa en helt ny partigrupp, som inkluderar fler än bara liberala partier.

- Vi vill starta med den liberala partigruppen men utöka den, vi tror att det är möjligt. Om vi inte gör det så kommer inte våra idéer styra i Europa, då lämnar vi till EPP och S&D att styra Europa och det är ju bara att se vad det har inneburit de senaste åren, säger Guerini.

ANNONS

- Folk accepterar inte detta. Det är därför vi vill bygga en stark centergrupp i Europa, säger han.

Även Socialdemokrater

EPP är den största gruppen med konservativa och liberalkonservativa partier. Där ingår svenska M och KD. S&D är den näststörsta gruppen och består av framför allt socialdemokratiska partier. I den liberala gruppen, Alde, ingår C och L.

En ny centergrupp tror han också skulle kunna inkludera socialdemokratiska partier från vissa länder. En orsak till denna strävan är att ordet liberal inte är särskilt gångbart i Frankrike. En annan är att En marche fångat in många socialdemokrater.

Stanislas Guerini varnar för de högernationalistiska krafterna som enligt alla prognoser kommer att gå fram starkt i valet.

Här får han medhåll av den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström, som tecknade en mörk bild av situationen i Europa i sitt tal på riksmötet.

- Det är en väldigt oroväckande situation med de här starka nationalistiska partierna som gör framsteg. Dels sitter de i några av EU:s regeringar, dels är de starka i Frankrike, Holland, Sverige och på många andra ställen, säger hon till TT.

ANNONS

Kavla upp ärmarna

- De går ut och öppet säger att de inte vill ha det här Europa, de vill ha ett Europa som inte bygger på den liberala demokratin, säger hon.

Dagens Europaparlament kommer att se annorlunda ut efter valet, om dessa krafter går framåt, tror hon.

- Och parlamentet har så mycket makt i dag, så om det blir handlingsförlamat, kommer det att bli väldigt svårt att fatta beslut i EU.

Men det finns också motkrafter, anser hon.

- En marche är absolut en sådan. Macron brinner för Europatanken. Man behöver ju inte hålla med om allt, men det är ju själva andan att vi kavlar upp ärmarna och gör det här tillsammans, säger Cecilia Malmström.

ANNONS
TT

ANNONS