Magdalena Andersson vald till statsminister igen

För andra gången på mindre än en vecka väljs Magdalena Andersson (S) till första kvinnan på statsministerposten någonsin. Senast begärde hon entledigande efter sju timmar. Nu ska hon bilda den minsta minoritetsregeringen på årtionden.
– Någon måste ju vara statsminister i det här landet. Och det verkar inte finnas något annat alternativ, säger hon på en pressträff.

ANNONS
|

På måndagen röstade en majoritet i riksdagen återigen fram Magdalena Andersson till Sveriges nästa statsminister. I förra veckan avgick hon efter sju timmar, innan hon ens hunnit tillträda formellt.

– Väldigt taggad på att få börja jobba, sa hon inför omröstningen på frågan om hur det känns.

Efteråt sade hon att det var en stor sak att bli vald till statsminister. Både i dag och i förra veckan.

– Jag var kanske lite mer förberedd på att det skulle vara känslosamt i dag, säger hon.

Nu ska hon bilda en ren S-regering, och hålla sin regeringsförklaring på tisdagen klockan 9:30.

ANNONS

S kan samarbeta med M och KD

På pressträffen berättade hon om den nya regeringens tre prioriteringar:

  • Påbörja arbetet med att ta tillbaka kontrollen över välfärden.
  • Öka takten i klimatomställningen.
  • Bryta segregationen och arbeta mot våldet.

– Är det ett parti som sitter i regering kan det bli lite tydligare att det är detta som är fokus, säger hon, angående att det nu blir en ren S-regering.

Samtidigt menar Magdalena Andersson att hon kommer att sakna att regera med MP, som i förra veckan lämnade regeringen, vilket i sin tur ledde till att Andersson återigen fick väljas av riksdagen.

Kan samarbeta med M, KD och L också

Många säger att det är rörigt i ditt regeringsunderlag. Kommer du att göra något för att försöka ena partierna?

– Självklart kommer jag att ha kontakt med många partier i riksdagen, inte minst med de partier som röstade gult, säger hon och konstaterar att hon inte heller utesluter samarbete med Kristdemokraterna, Liberalerna, och Moderaterna, säger hon till GP.

Hon slår fast att S har en lång tradition av att söka samarbete med andra partier i riksdagen.

– Sedan får vi se vad som händer när känslorna har lugnat ned sig lite.

På tisdagen ska Andersson också presentera vilka hon utser till ministrar i den nya regeringen. Det är redan klart att en del ministrar kommer att behöva bytas ut. Samtidigt försvinner fem MP-ministrar, om alla ersätts är oklart.

ANNONS

Klockan 13 samma dag sker en skifteskonselj på Slottet i Stockholm där Stefan Löfven formellt ersätts av Andersson. Fram till dess är Löfven statsminister, i en övergångsregering.

Gick emot partilinjen

I Sverige har vi negativ parlamentarism vilket innebär att det är nejrösterna som räknas i en statsministeromröstning. Därför kunde Magdalena Andersson återigen väljas till ny statsminister med knapp marginal.

Dock samlade nejsidan en röst mindre än förra veckan, 173 i stället för 174 i förra veckan. Riksdagsledamoten Nina Lundström (L) valde att avstå från att rösta, vilket alltså bryter mot Liberalernas partilinje.

– Det är beklagligt och sorgesamt, kommenterar partiets gruppledare Johan Pehrson för SVT.

LÄS MER:Planen: Så ska Magdalena Andersson styra utan MP

LÄS MER:De kan bli nya ministrar i Anderssons regering

Svagaste regeringen sedan 1978

En person från varje parti höll ett anförande innan de röstade.

– Magdalena Andersson vill bilda den svagaste regeringen sedan Ola Ullsten 1978, säger Ulf Kristersson.

Han menar att det faktum att M, KD och SD lyckades driva igenom sin budget i förra veckan, förbereder inför tiden efter valet.

– Med allt det här kortar vi nu startsträckan för en ny borgerlig regering som efter valet kan staka ut en ny riktning för vårt land, säger han.

LÄS MER:MP: Andersson visste om budgetdiskussioner

LÄS MER:C-topp: Budgetbeslut borde inte förvånat

MP lämnade regeringen

Att Magdalena Andersson avgick bara sju timmar efter att hon valts i förra veckan berodde på att Miljöpartiet hoppade av regeringen – eftersom regeringens egen budget förlorade mot högeroppositionens, till följd av att Centerpartiet inte gav regeringens budget sitt stöd.

ANNONS

MP vägrar administrera en politik som förhandlats fram med SD, medan Andersson menar att det är en mindre del av budgeten, enligt hennes sätt att räkna cirka 10 miljarder av totalt 74 miljarder, som förändras och att det därmed är möjligt för henne att regera vidare.

Formellt lämnar MP regeringen först när övergångsregeringen avgår till förmån för en ny regering.

ANNONS