Majsen stretar emot i sommartorkan

Till skillnad från andra svenska spannmål brukar majsen trivas bra under långa värmeböljor. Men nu håller sommaren 2018 på att även ta knäcken på kolvarna.

ANNONS
|

Samtidigt som gröda efter gröda säckat ihop i sommartorkan har den tjockhudade majsen tappert stretat emot. Under försommarens varma veckor trivdes majsen väldigt bra, men nu har även den börjat lida av vattenbristen.

- Hittills har majsen klarat sig förvånansvärt bra, men nu märker man att den börjat hänga lite grann och att bladen vissnar i den extrema värmen, säger Magnus Jönsson som odlar majs på sin gård i Vranarp ute på Österlen.

ANNONS

- Alla grödor behöver regn, och nu när majsen börjar sätta sina kolvar så behövs det fukt om kolvarna ska bli fullmatade med kärnor ända upp till toppen.

Lärt sig stänga öppningarna

Orsaken till att majsen klarar sig bättre än andra spannmålsprodukter är att det rör sig om en så kallad C4-växt. Dessa har lärt sig att inte öppna klyvöppningarna mer än nödvändigt, vilket minskar avdunstningen och följaktligen hjälper växten att hålla sig fuktig. Majsens tålighet gör att den ofta odlas i lättare jordar, men i hettan märks det tydligt att majsen som står i lerjordar klarar sig bättre.

- Majsen som lyckats etablera sig i lerjordar står sig rätt så bra eftersom dessa är lite mer vattenhållande. På de lätta och normala jordarna behövs det vatten nu när majsen börjar blomma, säger Mats Håkansson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Skåne.

ANNONS

Enligt Håkansson kan man räkna med att skörden på grund av torkan lär komma lite tidigare i år.

Allt viktigare foder

Under de senaste åren har majsodling blivit allt vanligare i Sverige, och i dag uppgår den totala odlingsarealen i landet till drygt 18000 hektar. Orsaken till ökningen är främst att majs i större utsträckning börjat användas som komplement i djurfodringen. Med tanke på hur svårt vallen (gräset) har att klara sig i torkan lär ensilagemajsen spela en extra viktig roll detta år.

- Själv odlar jag egentligen bara sockermajs eftersom vi inte har några djur på gården. Men när majsen är plockad kommer min granne, som har kor, och plockar det som blir över. Det gäller att ställa upp så mycket man kan för varandra, säger Magnus Jönsson.

Klen tröst i torkan

Att majsen får allt svårare att njuta av värmen syns även på dess längd. Sockermajsen på Magnus Jönssons gård brukar kunna bli närmare 1,5 meter hög, men nu når den inte högre än till knäna.

- Den sätter fortfarande kolvar, men frågan är hur bra de kommer att bli.

ANNONS

Det faktum att majsskörden fortfarande kan bli hyfsad ser han som en klen tröst i sommartorkan.

- Det väger inte upp för alla de andra grödorna vi har. Det gör det inte för någon majsodlare.

TT

Fakta: Majsodling

I Sverige odlas det i dag 18 227 hektar majs.

Majs odlas i sandjord eller sandblandade lerjordar med bra struktur på djupet. Styva leror och mulljordar är olämpliga eftersom ogräs som till exempel kvickrot skapar problem.

För att majsen ska växa krävs det att jordtemperaturen är över 10 grader.

Kyligt väder och mycket nederbörd direkt efter sådd kan göra stor skada på majsen.

Det ideala är om fältet sluttar svagt mot söder samt ligger i lä för den dominerande vindriktningen.

Erfarenheten av ekologisk majsodling i Sverige är fortfarande liten men fler och fler ekologiska mjölkproducenter börjar odla ensilagemajs. På sikt kan även odling av ekologisk kärnmajs komma att bli aktuell.

Källa: Jordbruksverket.

ANNONS