Bilden är tagen vid högisoleringsenheten på Linköpings universitetssjukhus. Arkivbild.
Bilden är tagen vid högisoleringsenheten på Linköpings universitetssjukhus. Arkivbild.

Malmö bygger vårdenhet för extremsmittor

Malmö får under nästa år Sveriges andra isoleringsenhet för patienter med extremt smittsamma sjukdomar. Enheten kommer att kunna ta emot patienter från hela landet.

ANNONS
|

För personer i Sverige som drabbats av ett högsmittsamt virus som ebola finns det i dag bara en vårdinrättning att vända sig till, nämligen universitetssjukhuset i Linköping.

Frågan om att öppna fler vårdenheter av det här slaget har diskuterats vid möten mellan bland andra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Socialstyrelsen. Men någon statlig finansiering för beredskap av den här typen står ännu inte att finna.

Den nya högisoleringsenheten i Malmö byggs på uppdrag av Södra sjukvårdsregionen, där Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne ingår, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

ANNONS

- Det är en bra investering för skattebetalarna, rummen kommer att användas för vanliga patienter men kan snabbt omvandlas till en högisoleringsenhet. Vi kommer att ta emot patienter från Södra sjukvårdsregionen men också personer som kommer utifrån, säger Maria Josephson, verksamhetschef vid Skånes universitetssjukhus (Sus), till SVT.

Under ebolaepidemin vårdades en skånsk kvinna på Sus. Hon flyttades därefter till Linköping och högisoleringsenheten där. Hon var inte smittad, visade det sig senare.

TT

ANNONS