Brottsplatsen i Billdal.
Brottsplatsen i Billdal.

Man åtalas för 24 år gammal våldtäkt

Det har gått närmare 24 år sedan brottet. Men tack vare en lagändring har en 58-årig man nu åtalats för en grov våldtäkt mot en åttaårig flicka i Göteborg 1995. Mannen hittades med hjälp av en så kallad familjesökning i polisens dna-register.

ANNONS
|

Flickan var på väg hem från skolan på sin cykel när hon attackerades av en vuxen man och drogs in i ett skogsparti i Billdal i södra Göteborg. Enligt åtalet misshandlade 58-åringen flickan, bland annat med upprepade slag mot huvudet, innan han våldtog henne.

Åttaåringen drabbades bland annat en fraktur på skallbenet och vårdades på sjukhus i fem dagar.

- Jag anser att brottet är att bedöma som grovt, säger åklagaren Thomas Ahlstrand, som i åtalet skriver att "gärningsmannen har visat särskild råhet".

ANNONS

Nära preskribering

Polisen har inte hittat några andra vittnen till händelsen, däremot lämnade gärningsmannen dna efter sig och det är de spåren som till slut ledde till ett gripande – tack vare en lagändring i början av året.

Den misstänkte 58-åringen, som greps i slutet av februari i år, hittades via en så kallad familjesökning i polisens dna-register – i sista stund.

- Det är alltid tillfredsställande att ett svårt brott blir utrett och klart. Och att det kunde ske inom den tid som vi hade på oss, säger Thomas Ahlstrand.

- Brottet skulle ju ha blivit preskriberat nästa år.

Under utredningens gång har omkring 350 män topsats utan resultat. Men en ändring i polisdatalagen från den 1 januari i år gjorde det möjligt med en ny sorts sökning i polisens dna-register. Sökningen gav träff på en närstående till den nu åtalade mannen och när 58-åringen senare själv topsades stämde det med dna:t från det gamla brottet.

ANNONS

Nekar till brott

Dna-spåren är också den tyngsta delen i bevisningen mot mannen, enligt Thomas Ahlstrand.

- Så är det. Vi har letat efter andra spår av den här gärningsmannen i utredningen, om någon har gjort iakttagelser eller så. Det är mycket möjligt att han har iakttagits, men det är inget som vi kan påvisa, säger åklagaren.

- Men han befann sig i Västsverige och var inte på jobbet, så långt har vi kommit.

Den 58-årige mannen nekar till brott. Hans försvarsadvokat, Thomas Håkansson, vill dock inte kommentera ärendet ytterligare.

- Det är möjligt att jag kan säga något i samband med rättegången, men just nu har jag inga kommentarer, säger han till TT.

ANNONS
TT

Fakta: Dna-register

Alla som är skäligen misstänkta för ett brott som kan ge fängelse får sedan den 1 januari 2006 lämna ett dna-prov.

Nationellt forensiskt centrum (NFC) har hand om tre olika register för dna-profiler: spårregistret, utredningsregistret och dna-registret.

Spårregistret: Innehåller okända dna-profiler från brottsfall.

Utredningsregistret: Innehåller dna-profiler från personer som är minst skäligen misstänkta för ett brott som kan ge fängelse.

Dna-registret: Innehåller dna-profiler från personer som dömts för ett brott med annan påföljd än böter, alternativt har godkänt ett strafföreläggande om villkorlig dom.

Familjesökningen i de svenska dna-registren blev möjlig efter en lagändring som började gälla den 1 januari i år. Den innebär att dna-spår från brottsplatser kan ge träff även på nära släktingar (föräldrar, barn eller helsyskon).

Familjesökningarna utförs av Nationellt forensiskt centrum (NFC), i första hand vid de grövsta brotten (mord/dråp, mordförsök/dråpförsök och grova sexualbrott).

Källa: Nationellt forensiskt centrum (NFC).

ANNONS